coronaodnersteuning

Human Capital

Publicaties:

Video's

Bekijk de video over de resultaten van het sectorplan in de arbeidsmarktregio Noord Veluwe en Regio Stedendriehoek. Doel: voorkomen dat werknemers vanwege opleiding, vakkennis of ervaring buiten de boot vallen en werkgevers een tekort krijgen aan gekwalificeerd personeel.

Samen Werk Maken van Werk

We moeten het samen doen. Werkgevers, werknemers, overheid en onderwijs moeten bedrijven en mensen weer in hun kracht zetten en perspectief bieden op groei. In alle sectoren en branches. Om er voor te zorgen dat werknemers, met hun opleiding, vakkennis en ervaring, niet buiten de boot vallen en werkgevers straks niet aanlopen tegen een tekort aan gekwalificeerd personeel, slaan de gemeenten en alle andere betrokken partners in de arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noord Veluwe de handen ineen.

Betrokken partners

Samen Werk Maken van Werk is een programma in samenwerking met VNO-NCW Stedendriehoek, VNO-NCW Noord-Veluwe, Werkplein Activerium Apeldoorn, Het Plein Zutphen, SDV Harderwijk, Deventer Werktalent, UWV en de 14 gemeenten van de arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noord Veluwe (Apeldoorn, Brummen, Deventer, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Lochem, Nunspeet, Olst-Wijhe, Putten, Voorst, Zeewolde en Zutphen).

Arrangementen

De afgelopen vier jaar waren vanuit het sectorplan verschillende arrangementen beschikbaar:

  • voor jonge starters (BBL, Startersbeurs en Jongerenvoucher)
  • voor zittende werknemers (Mobiliteitsvoucher en Toekomstgerichte Scholing)
  • voor oudere werknemers (Scholingsvoucher)
  • voor medewerkers in de papier- en kartonsector (BBL, loopbaanchecks en scholingstrajecten)

Resultaten sectorplan 2013-2017:

  • 2700 trajecten bij meer dan 500 werkgevers
  • 1200 jongeren, werkenden en werkzoekenden maakten gebruik van bijna 1200 arrangementen, waarbij ruim 500 werkgevers betrokken waren
  • 27 organisaties ondertekenden het sectorplan (zoals gemeenten, UWV, Aventus, Landstede, Wittenborg, VNO-NCW, bedrijven en industriële kringen en andere partners)

Ambities & doelen Human Capital

40% volgt een (bèta)technische opleiding

Iin 2020 volgt 40% van alle leerlingen in het beroepsonderwijs een (bèta)technische opleidingDe wisselwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt blijft belangrijk om ervoor tezorgen dat scholen de gekwalificeerde medewerkers afleveren die nodig zijn. Om meer leerlingen, studenten en medewerkers te laten kiezen voor technologie, werken we nauw samen met Leren en Werken (UWV), Platform Techniek Stedendriehoek, de Werkgroep Onderwijs van het Cleantech Center in Zutphen en de nieuw te vormen Technologieraad. Ook voeren we het Techniekpact 2016-2020 uit, met projecten en activiteiten voor kiezen voor techniek en leren en werken in techniek.

1000 werk- en omscholingstrajecten

1000 werk- en omscholingstrajecten om medewerkers in cleantech sectoren te krijgen (onder meer via Banensprint)Een uitdaging is de huidige mismatch op de arbeidsmarkt. Veel branches kampen met een tekort aan medewerkers, terwijl in andere takken van sport juist medewerkers uitstromen na robotisering of automatisering. Het huidige Banensprintplan is hierop al een antwoord. Na een snelle omscholing gaan mensen aan de slag in een branche waar veel vraag is. Dit plan helpt ons ook om (top)talent te werven.

10.000 vacatures ingevuld

10.000 vacatures ingevuld vanuit regionaal toptalentenprogramma.Werkgevers zetten zich in voor 10.000 vacatures voor talenten in met name techniek, ICT en zakelijke dienstverlening. Een passend pakket aan vestigingsvoorwaarden helpt ons om die talenten naar onze regio te trekken. Ook starten we een regionaal  toptalentenprogramma. Daarmee behouden en werven we talentvolle starters op de arbeidsmarkt. De ingrediënten: scholing, begeleiding, huisvesting en een baan voor vijf jaar (bij meerdere werkgevers).

Nieuws Human Capital

Lees meer...

Lees meer...

Lees meer...

Lees meer...

Aanmelden nieuwsbrief

Over Cleantech Regio