Onderwijsinstellingen in onze regio spelen in op de arbeidsmarktontwikkelingen, waaronder het ontstaan van nieuwe cleantech beroepen. Daarbij dragen leerlingen en studenten op verschillende manieren  bij aan innovatie.

Voorbeelden cleantech in het onderwijs

Vanuit het Cleantech Center is er de Werkgroep Onderwijs Cleantech. Hierin zijn vertegenwoordigd: Universiteit Twente, Technische Universiteit Eindhoven, Saxion, Hogeschool Arnhem Nijmegen, AOC Oost, Helicon MBO, Technicampus, Platform Techniek Stedendriehoek en het Ecolyceum van Etty Hillesum.

In Deventer draait sinds september 2016 het Ecolyceum. Het idee daarvoor ontstond tijdens het Cleantech Tomorrow Congres bij Arie van Ommeren, directeur van het Etty Hillesum in Deventer. Geïnspireerd door cleantech ontwikkelde de school een aanbod voor havo- en vwo’ers die meer uitdaging zoeken. Leerlingen werken aan diverse duurzaamheidsthema’s. Wie weet worden zij de ingenieurs van de toekomst in de Cleantech Regio.

Op het Technasium van Veluws College Walterbosch zijn leerlingen praktisch en creatief bezig met techniek en technologie. Bij het vak Onderzoek en Ontwerpen voeren leerlingen ‘echte’ opdrachten uit voor het regionale bedrijfsleven. Cleantech staat veelal centraal in de opdrachten.

Saxion leidt in de nieuwe vierjarige studieroute Klimaat en Management professionals op die oplossingen bedenken voor klimaatvraagstukken. Hoe gaan we om met de hevige regenbuien en extreme hitte in de zomer? Hoe maken we de omslag naar alternatieve energiebronnen? Wat betekent het als we geen aardgas meer gebruiken? Er is behoefte aan professionals die oplossingen bedenken voor dit soort vraagstukken. Lees meer.