• Samen naar een
    schone toekomst

Wij maken de Cleantech Regio

Hoe ziet de Cleantech Regio er in de toekomst uit? En waar zien we die toekomst al ontstaan? Met het project 'Wij maken de Cleantech Regio' brengen we in kaart hoe we toekomstinitiatieven kunnen versnellen. In onze Cleantech Regio gebeuren prachtige dingen. Deventer en Apeldoorn zijn Cirkelsteden en geven vorm aan een circulaire economie. 


De Innovatie Coöperatie in Lochem brengt vernieuwers in en rondom de landbouw bij elkaar. Het startteam van Nieuwe Energie Overijssel (NEO) helpt bedenkers, ontwikkelaars, producenten en toepassers van energie-innovaties, die bijdragen aan het versnellen van de energietransitie. In het netwerk van het Gelders Energieakkoord (GEA) werken bijna 250 organisaties samen aan een klimaatneutrale provincie in 2050. En veel ondernemers zijn volop bezig met het realiseren van circulaire innovaties. CIRCLES organiseert in 2021 de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen. Architectuurcentrum Rondeel werkt samen met Hogeschool Saxion aan een overzichtskaart van bottom based initiatieven -Places of Hope- in de regio onder de noemer: Wij maken de Regio.

Inspiratie en slagvaardigheid

Maar de lat ligt hoog en de uitdagingen in onze regio op het gebied van de kwaliteit van landschap en natuur, energietransitie, duurzame mobiliteit, klimaatadaptatie, wonen en landbouw zijn groot. Met Places of Hope willen we de ontwikkelingen in onze regio versnellen. Door elkaar te inspireren en onszelf de vraag te stellen: hoe kunnen we slagvaardiger worden, iedere partij vanuit haar eigen verantwoordelijkheid? Dit kunnen we alleen samen met jou.

Places of Hope

In 2018 was Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa. Naast fantastische culturele activiteiten gebeurde er nog iets in de Friese hoofdstad: het initiatief Places of Hope werd opgestart. Een initiatief rondom de vragen: hoe ziet de toekomst van Nederland eruit? En waar zien we deze toekomst al ontstaan? Als Cleantech Regio waren we daar van het begin af aan bij. Het enthousiasme, de verrassende frisse ideeën, de nieuwe verbindingen tussen burgers, ondernemers, maatschappelijke organisaties, kunstenaars en overheid inspireerden ons: het brengt een duurzame en vitale toekomst voelbaar dichterbij.

Places of Hope in Leeuwarden 2018 was een tentoonstelling en een serie activiteiten over hoe we samen de toekomst van Nederland vormgeven. Dit onder het motto ‘Zin in de toekomst’. Met kunstenaars, science fiction films, ateliers en workshops ging men op zoek naar het goede leven van morgen.

Lees meer: Maarten Haijer, curator PoH Leeuwarden, Over Places of Hope Leeuwarden

IBA Parkstad

In de zomer van 2021 start het expojaar van IBA Parkstad in Limburg, dat ruim een jaar zal lopen. Tijdens deze Expo presenteert IBA de reeds gerealiseerde projecten of projecten die in realisatie zijn. Dit gaat gepaard met activiteiten voor bewoners en bezoekers van de streek. Daarnaast wordt ook het internationale vakpubliek aangesproken met twee congressen. Lees meer

Krachtige impuls

Initiatieven als Places of Hope in Leeuwarden en IBA (Internationale Bau Austellung) Parkstad zijn succesvolle formules gebleken die in een regio of stad een krachtige impuls geven aan economie, ruimte én samenleving. Juist omdat ze de vitaliteit van ondernemers, maatschappelijke organisaties en burgers als beginpunt nemen.

Landmakers

Landmakers, zo noemen we mensen die met hun bedrijven en projecten vormgeven aan onze leefomgeving en hoop en inspiratie bieden voor een duurzame toekomst. Ook jij kunt een Landmaker zijn, of je nu met je buren besluit zonnepanelen aan te schaffen, of samen met de buren groente verbouwt: iedereen kan zelf een Landmaker zijn. Lees meer

Over Wij maken de regio

"Niet top down, niet bottom up, maar bottom based", zegt Sebastiaan van ’t Erve, burgemeester van Lochem en voorzitter van de Strategische Board Cleantech Regio. Lees meer. 

Nieuws Wij maken de Cleantech Regio

08-09-2020

Eerste werkatelier Atlas in Broodfabriek Zutphen

Cleantech Regio is gestart met de Atlas. Op dinsdag 8 september was het eerste werkatelier in de Broodfabriek in Zutphen waar verschillende betrokkenen zijn gestart met het inhoud geven aan de Atlas. Na vandaag volgen nog twee bijeenkomsten.

Lees meer
Atlas Cleantech Regio

29-05-2020

Cleantech Regio gaat met partners werken aan Atlas

In navolging van de Regio Zwolle en Twente gaat ook Cleantech Regio een atlas maken. In drie werkateliers kunnen betrokkenen meedenken over de inhoud van de atlas.

Lees meer

Samenwerkingspartners Wij maken de Cleantech Regio