In 2021 organiseert de Cleantech Regio kennissessies Warmtenetten. Aan bod komen onderwerpen als financiering, wet- en regelgeving, de energiemix, het betrekken van bewoners en de warmtebronnen strategie.

Professionals vanuit gemeenten, provincies, energiecoöperaties, warmtebedrijven en kennis-en onderwijsinstellingen, die betrokken zijn bij (ontwikkeling van) warmtenet en warmtenetprojecten ontwikkelen en delen onderling kennis. Op deze pagina stellen we het kennismateriaal van sessies, zoals videomasterclasses, templates en checklists, beschikbaar voor deelnemers van de sessie en buiten dit netwerk.

Interesse in deelname aan de kennissessies en het netwerk Warmtenetten? Neem contact op met Marcel van der Maal via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-33620863.

 


Online sessie ‘technische keuzes in warmtenetten: 4e generatie net & het Zonnet’, 5 maart 2021

Als onderdeel van deze sessie en ter voorbereiding ervan ontvangen deelnemers voorafgaand kennismateriaal. Tijdens de sessie zelf gaan we de verdieping in, is er ruimte voor vragen en het onderling uitwisselen van kennis.

Kennismateriaal

Masterclass Richard van Leeuwen, lector duurzame energievoorziening (Saxion). Hij gaat in op de technische keuzes die je kunt maken in een warmtenet. Hoe werkt de nieuwste generatie warmtenet: de 4e generatie? Wat zijn de voordelen en wat zijn belangrijke randvoorwaarden?

 

Masterclass Eelco Fortuijn (Spaargas) en Sam de Guchteneire (gemeente Haarlem). Zij gaan, ieder vanuit hun eigen rol, in op het Zonnet warmeproject in Haarlem. Dit is een lange temperatuur warmtenet, zonnecollectoren vormen de warmtebron. De warmte opgewekt in de zomer wordt opgeslagen in de bodem en gebruikt in de winter. De bestuurlijke aspecten komen ook aan bod.

 

 


Online sessie ‘checklist voor en financiering van warmtenetten’
21 januari 2021

Als onderdeel van deze sessie en ter voorbereiding ervan ontvangen deelnemers voorafgaand kennismateriaal. Tijdens de sessie zelf gaan we de verdieping in, is er ruimte voor vragen en het onderling uitwisselen van kennis.

Kennismateriaal

Masterclass van Tim Mooiman, adviseur warmte transitie bij het Expertise Centrum Warmte (ECW). Hij presenteert een checklist ‘van idee naar warmtenetproject’  en de template ‘Business case warmtenetten’. 

 

Masterclass van Arie Willem Rozendaal, business associate bij Catena Investments. Hij gaat in op de financieringsbehoeften in de verkennende en haalbaarheidsfase en de aanpak van de financiering.