• Samen naar een
    schone toekomst

Energietransitie

Ons hoogste doel is energieneutraliteit. Een grote ambitie. En een noodzakelijke. Wie alleen al kijkt naar ‘Groningen’ weet: er is geen tijd te verliezen! Daarom is energietransitie topthema in onze agenda. Onze missie is immers energieneutraliteit in 2030. Op weg hiernaartoe zetten we een belangrijke tussenstap in 2023 en maken vervolgens de balans op.


Top 6 ambities Energietranistie:

  • Alle bedrijfspanden voldoen aan de Wet milieubeheer
  • 30.000 woningen van het aardgas af
  • 25 - 50 Kton CO2 minder aan fossiele kilometers - 50% van alle bedrijven en instellingen heeft laadpunten voor elektrisch vervoer
  • 50% minder energieverbruik in de papierindustrie in 2020 (ten opzichte van 2004)
  • Minimaal 3 grootschalige initiatieven gerealiseerd voor opwekking van duurzame energie in de Cleantech A1 zone
  • Onderzoek naar (en stimuleren van) alternatieven zoals geothermie in Apeldoorn en Brummen, waterstofproductie en synthetisch gas

Lees ook meer over de ambities en doelen in de Agenda Cleantech Regio 2019-2023 (pdf)

Projecten

Ambities & doelen Energietransitie

Alle bedrijfspanden voldoen aan de Wet milieubeheer

Alle bedrijfspanden voldoen aan de Wet milieubeheer

30.000 woningen van het aardgas af

Transform 1.0 is het nieuwe, integrale, bovenregionale programma voor verduurzaming van woonwijken. De ingredienten: financiele arrangementen, een investeringsplatform en ‘regelruimte’. Voor bedrijventerreinen ontwikkelen we een soortgelijke gebiedsaanpak.

25 - 50 Kton CO2 minder aan fossiele kilometers

En 50% van alle bedrijven en instellingen heeft laadpunten voor elektrisch vervoer. Onze mobiliteit moet schoner. Vanuit het bestaande programma Slim en Schoon Reizen doen we al veel. We versnellen en intensiveren onze aanpak.

50% minder energieverbruik in de papierindustrie in 2020

(ten opzichte van 2004) Onze grootste energieverbruikers zijn bedrijven. Deze motoren van onze regionale economie moeten ook in de toekomst over voldoende (duurzame) energie beschikken. Hier zorgen we voor door energiebesparing, hergebruik van warmte, biomassa en afval en opwekking van duurzame energie. Een belangrijke sector in onze regio is de papierindustrie in Eerbeek en Loenen.

Opwekking van duurzame energie Cleantech A1 zone

Minimaal 3 grootschalige initiatieven gerealiseerd voor opwekking van duurzame energie in de Cleantech A1 zone.  Willen we energieneutraal worden, dan is alleen energie besparen niet voldoende. We moeten ook duurzame energie opwekken. Waar, hoe en hoeveel energie dat opbrengt, staat in het regionaal realisatieprogramma 2018-2023 (in 2018 klaar). 

Onderzoek naar (en stimuleren van) alternatieven

Onderzoek naar (en stimuleren van) alternatieven zoals geothermie in Apeldoorn en Brummen, waterstofproductie en synthetisch gas

Nieuws Energietransitie

25-04-2022

Nog 3 dagen om je in te schrijven voor de Achterhoek Open Innovatieprijs

Heb jij een kansrijk en vernieuwend idee voor een product of dienst? Is dit idee gericht op meervoudige waardecreatie? En levert het een bijdrage aan de circulaire economie? Schrijf je dan nu in voor de Achterhoek Open Innovatieprijs 2022. Iedereen kan meedoen en inschrijven kan nog tot en met woensdag 27 april.

Lees meer

04-04-2022

GROHW: Energietransitie versnellen met groene waterstof

Op 7 april wordt het Regio Deal-project GROHW uitgelicht tijdens een livestream van Kiemt. Iedereen die meer wil weten over hoe je de energietransitie kunt versnellen met groene waterstof, kan hierbij online aanhaken. Liever live aanwezig zijn tijdens bij de uitzending in De Gasfabriek? Er zijn nog enkele plekken beschikbaar.

Lees meer

16-03-2022

Talent Award en Cleantech Battle geven jongeren een podium

‘Geef jongeren met een innovatief idee op het gebied van duurzaamheid of schone technologie een groter podium dan het klaslokaal’. Dat is het idee van de Talent Award en Cleantech Battle. De inschrijving voor de Talent Award loopt en scholieren van vmbo, havo en vwo kunnen hun werkstuk of projectverslag insturen tot 22 maart.

Lees meer

16-03-2022

Learning community waterstof van start bij Saxion

Onderzoeken welke potentie groene waterstof heeft in de Cleantech Regio. Dat is kort gezegd de inzet van het Regio Deal-project Hydrogen Connect 2020-2030. Vrijdag 11 maart was de kick-off bijeenkomst van de eerste learning community voor bedrijven die de mogelijkheden voor toepassing van groene waterstof in hun onderneming gaan onderzoeken.

Lees meer

14-03-2022

Je huis verwarmen door water te laten bevriezen?

Je huis verwarmen door water te laten bevriezen? Met de SolarFreezer is het mogelijk. Simon Hageman en Hans Gelten van het lectoraat Duurzame Energievoorziening van Saxion vertellen over het onderzoek dat ze samen met SolarFreezer doen. Jacques Mathijsen van het Hengelose bedrijf is op zijn beurt enthousiast over de samenwerking.

Lees meer

28-02-2022

Succesvolle samenwerking Esdec Solar Group, KonnecteD, Aventus en Deventer

Het Deventer bedrijf Esdec leidde samen met Aventus en KonnecteD mensen met een afstand tot werk op tot zonnepanelenmonteur. De installatiebranche – die schreeuwt om personeel – is geholpen met de nieuwe medewerkers. En monteurs zoals Bram en Mohamed vergroten hun kansen op de arbeidsmarkt. Als dát geen win-win is.

Lees meer