Verken circulaire kansen voor jouw organisatie in de tapijtindustrie en/of interieurtextiel. Tijdens de Circular Business Design Track leren bedrijven hoe ze nieuwe producten en diensten circulair kunnen ontwerpen én winstgevend kunnen maken.

Na de geslaagde Track Building & Infra (lees meer) organiseren Provincie Overijssel, de Cleantech Regio en CIRCO in samenwerking met Modint, NRK en VLK  in september en oktober een Circular Business Design Track met als thema tapijt en interieurtextiel. Deze Track is speciaal bedoeld voor bedrijven in de keten van tapijt, kunstgras en interieurtextiel die kansen zien om hun producten circulair te maken.


Workshop Tapijtindustrie en interieurtextiel Button blauw aanmelden

9, 16 + 29 oktober 2019

9:00 - 18:00 uur, locatie Overijssel

 


 Samenwerken aan toekomstbestendig tapijt en interieurtextiel

In Europa wordt minder dan 3% gerecycled van de jaarlijks 1,6 miljoen ton tapijtafval. Daar liggen dus kansen. Een van de belangrijkste obstakels voor het recyclen van tapijt is dat vloerbedekking zoals die op dit moment wordt verkocht, grotendeels nog niet is ontworpen met het oog op hergebruik en recycling. Dat vraagt om een ketenaanpak waarbij nieuwe oplossingen worden uitgewerkt. Belangrijk daarbij zijn de recyclebaarheid van materialen en het gebruik van secundaire en hernieuwbare grondstoffen.

Ontwerpfase en circulair businessmodel: kansen

Met een herontwerp van het product, door onder andere gebruik van mono-materialen, ontstaan er minder complicaties voor recycling. Ook wordt gekeken naar de rol van mogelijk schadelijke additieven. Daarnaast zijn er nieuwe verdienmodellen nodig die tapijt en interieurtextiel meer waarde geven en zorgen voor langer gebruik. Denk bijvoorbeeld aan verantwoordelijkheid over je product houden tijdens de hele levenscyclus ervan. Hierdoor groeit je innovatiekracht en je vergroot het aantal klantcontactmomenten.

Voor wie

Bedrijven zoals producenten, groothandels en toeleveranciers van grondstoffen, inzamelaars en recyclers in:

  • tapijtketen (textiele vloerbedekking en tapijttegels)
  • interieurtextiel (o.a. kantoorstoffering, meubelstoffen, gordijnen, raamdecoratie etc.)
  • kunststof (o.a. PET, Polyamide, kunstgras, infill en recyclesystemen hiervoor)
  • lijmproducenten 

Kortom: bedrijven die bezig zijn om circulaire business te ontwikkelen en op weg geholpen willen worden met kennis, instrumenten en interactie met andere bedrijven en ontwerpers. 

Wat kun je verwachten tijdens de Circular Business Design Track?

De Circular Business Design Track bestaat uit drie eendaagse workshops die plaatsvinden binnen een periode van twee maanden. Je maakt kennis met de mogelijkheden van circulair ondernemen en ontwerpen, verkent kansen daarvan voor je eigen business, en zet concrete eerste stappen in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en businessmodellen.

Meer informatie

Aantal deelnemers per serie: maximaal 10 bedrijven. Per bedrijf doen twee personen mee, waarvan één op strategisch niveau betrokken is bij business development/marketing/sales en de ander bij design/productontwikkeling/innovatie/productie. 
De kosten voor deelname aan de drie workshops zijn €500,- per bedrijf voor twee personen. De reguliere prijs bedraagt €2000,- ex. btw. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.  Vragen? Neem contact op met Hans Bilsen, Business Developer Cleantech Regio, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06 2606 4989.

 

>> MELD JE HIER AAN

 

Deze CIRCO-track wordt georganiseerd in samenwerking met CIRCO en de provincie Overijssel. 

 


Workshop Track Smart Building & Infra (afgerond)

 

18 april, 9 en 23 mei 2019

De Gasfabriek Deventer, 9:00 - 18:00 uur

 

De track Smart Building & Infra is bedoeld voor bedrijven in de bouw en infra, die kansen zien om delen van hun productie circulair te maken. Je maakt kennis met de principes van circulaire economie en je onderzoekt samen met experts de kansen voor jouw organisatie. Je gaat aan de slag met een analyse van waardeverlies in jouw productie. Per stap analyseer je hoe je dit verlies kunt verminderen. Het resultaat is een implementatieplan voor jouw organisatie. Daarnaast krijg je toegang tot concreet bruikbare kennis en tools en sluit je aan bij een netwerk van professionals om opschaling te realiseren en inspiratie en kennis te (blijven) delen.