“Elke dag voorkomen we dat 250.000 poetsdoeken op de afvalberg komen", aldus Sander Willems van Elis Apeldoorn. Jaarlijks laat het bedrijf vier miljoen nieuwe poetsdoeken produceren die voor 85 procent bestaan uit geregenereerd textiel.
Ondernemen en innoveren met een duurzaam businessmodel en (her)gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Dat is goed voor het milieu én onze economie. Onze regio kent al veel mooie circulaire voorbeelden. Onze circulaire economie ontwikkelt zich dankzij ‘smart & sustainable industries’. We richten ons al op de maakindustrie en daar komen agrofood, de papierindustrie, chemie en reststoffenverwerkers bij.
Top 6 ambities Circulaire Economie
Lees meer over de ambities en doelen in de Agenda Cleantech Regio 2019-2023 (pdf)
“Elke dag voorkomen we dat 250.000 poetsdoeken op de afvalberg komen", aldus Sander Willems van Elis Apeldoorn. Jaarlijks laat het bedrijf vier miljoen nieuwe poetsdoeken produceren die voor 85 procent bestaan uit geregenereerd textiel.
Met gemeente Apeldoorn en de Economische Alliantie Apeldoorn maakt de Cleantech Regio het circulaire programma van CIRCLES en Cirkelstad Apeldoorn mogelijk. Aanhaken bij Cirkelstad – hét platform voor koplopers in de circulaire en inclusieve bouwsector - gaat Apeldoorn en de regio veel opleveren.
Nabij het Vliegveld van Teuge verrijst een bijzonder multifunctioneel gebouw ‘De Vergaderfabriek’ dat op een buitengewone wijze gebouwd is. Het gebouw wordt grotendeels geprint.
Verken circulaire kansen voor jouw organisatie in de tapijtindustrie en/of interieurtextiel. Tijdens de Circular Business Design Track leren bedrijven hoe ze nieuwe producten en diensten circulair kunnen ontwerpen én winstgevend kunnen maken.
In Teuge verrijst een bijzonder multifunctioneel gebouw ‘De Vergaderfabriek’ dat op een innovatieve wijze gebouwd wordt. Het gebouw wordt grotendeels geprint.
Cleantech Regio is partner in Circles: een platform voor circulaire economie in Oost-Nederland.
Nergens anders in Nederland wordt huishoudelijk afval zó goed gescheiden als in de Cleantech Regio. Toch kan de hoeveelheid restafval nog verder omlaag. In 2020 gaan we voor 33% minder huishoudelijk restafval en in 2030 zelfs naar maximaal 10 kilo restafval per inwoner per jaar.
In 2021 is De Mars in Zutphen als eerste in Nederland een circulair bedrijventerrein, daarna volgen meer terreinen in de regio. De bedrijven willen hier o.a. een grondstoffenbank voor weg- en waterbouw realiseren.
Onze regio kent veel slimme maakindustrie die nóg slimmer kan zijn door meer circulair te produceren. Gemeenten gaan (meer) circulair inkopen. Deze brede impuls voor een circulaire economie faciliteren we vanuit het programma CIRCLES en het te realiseren Centrum voor Circulair Ondernemen.
Sinds 350 jaar is de papierindustrie sterk in onze regio. Eerbeek is de papierhoofdstad van Europa en ook in Loenen, Apeldoorn en Deventer vind je papierbedrijven. Deze zijn al grotendeels circulair, maar hoe kunnen ze meer waarde halen uit biobased grondstoffen?
AkzoNobel ontwikkelt met gemeente Deventer en provincie Overijssel het Deventer Open Innovatie Centrum (DOIC). Dit biedt starters in chemiesector mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en het lab kan chemische processen helpen optimaliseren.
We ‘verwaarden’ reststromen van textiel, organisch materiaal, luiers, elektronica en plastic.
25-04-2022
Heb jij een kansrijk en vernieuwend idee voor een product of dienst? Is dit idee gericht op meervoudige waardecreatie? En levert het een bijdrage aan de circulaire economie? Schrijf je dan nu in voor de Achterhoek Open Innovatieprijs 2022. Iedereen kan meedoen en inschrijven kan nog tot en met woensdag 27 april.
Lees meer08-04-2022
Heb jij circulaire ambities voor jouw onderneming of bedrijf geformuleerd? Maar loop je bij de uitvoering tegen uitdagingen aan? Doe dan mee met de (hybride) Meet & Match woensdag 13 april 2022 en leg jouw circulaire ondernemersvraagstuk voor aan de experts van Het Versnellingshuis.
Lees meer25-03-2022
Vier circulaire ambities van innovatieve bedrijven in de Cleantech Regio stonden vorige week centraal tijdens de eerste Challenge Week. Deze week werd georganiseerd door het projectteam van het Regio Deal-project Circulaire Fabrieken. Vier bedrijven met een circulaire challenge werden in contact gebracht met studenten van Saxion en bedrijven met specifieke kennis of mogelijk oplossing.
Lees meer16-03-2022
‘Geef jongeren met een innovatief idee op het gebied van duurzaamheid of schone technologie een groter podium dan het klaslokaal’. Dat is het idee van de Talent Award en Cleantech Battle. De inschrijving voor de Talent Award loopt en scholieren van vmbo, havo en vwo kunnen hun werkstuk of projectverslag insturen tot 22 maart.
Lees meer16-03-2022
Elk jaar worden er in Europa zo’n 35 miljoen matrassen afgedankt. ‘Dat moet anders’ vond Auping uit Deventer. Het bedrijf ontwikkelde het eerste circulaire matras ter wereld en won recent de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20. ‘We zijn pionier, maar geloven dat de branche ons volgt,’ aldus Wouter Dijkman van Auping.
Lees meer02-03-2022
De textielindustrie vervuilt sterk: we kopen steeds meer kleding en gooien die steeds sneller weg. Jan Mahy, lector aan de Saxion Hogeschool, is nauw betrokken bij een onderzoek naar duurzamer textiel en betere recycling. Hij vertelt tijdens het Science Café op woensdag 9 maart waar we staan op het gebied van textielrecycling.
Lees meer