• Samen naar een
    schone toekomst

Circulaire Economie

Ondernemen en innoveren met een duurzaam businessmodel en (her)gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Dat is goed voor het milieu én onze economie. Onze regio kent al veel mooie circulaire voorbeelden. Onze circulaire economie ontwikkelt zich dankzij ‘smart & sustainable industries’. We richten ons al op de maakindustrie en daar komen agrofood, de papierindustrie, chemie en reststoffenverwerkers bij.


Top 6 ambities Circulaire Economie

  • in 2020 33% minder huishoudelijk afval
  • in 2021 is De Mars in Zutphen als eerste in Nederland een circulair bedrijventerrein, daarna volgen meer terreinen in de regio
  • 50% van onze maakbedrijven werkt aan een gesloten grondstoffenkringloop en verbetert zichzelf permanent
  • Eerbeek heeft een duurzaam logistiek centrum voor de papierindustrie
  • Deventer Open Innovatie Centrum verdubbelt arbeidsplaatsen naar 650
  • Wij verwaarden reststoffen van ons huishoudelijk afval

Lees meer over de ambities en doelen in de Agenda Cleantech Regio 2019-2023 (pdf)

Projecten

Ambities & doelen Circulaire Economie

In 2020 33% minder huishoudelijk afval

Nergens anders in Nederland wordt huishoudelijk afval zó goed gescheiden als in de Cleantech Regio. Toch kan de hoeveelheid restafval nog verder omlaag. In 2020 gaan we voor 33% minder huishoudelijk restafval en in 2030 zelfs naar maximaal 10 kilo restafval per inwoner per jaar.

2021 De Mars in Zutphen circulair bedrijventerrein

In 2021 is De Mars in Zutphen als eerste in Nederland een circulair bedrijventerrein, daarna volgen meer terreinen in de regio. De bedrijven willen hier o.a. een grondstoffenbank voor weg- en waterbouw realiseren.

Maakbedrijven werken aan gesloten grondstoffenkringloop

Onze regio kent veel slimme maakindustrie die nóg slimmer kan zijn door meer circulair te produceren. Gemeenten gaan (meer) circulair inkopen. Deze brede impuls voor een circulaire economie faciliteren we vanuit het programma CIRCLES en het te realiseren Centrum voor Circulair Ondernemen.

Eerbeek heeft duurzaam logistiek centrum voor de papierindustrie

Sinds 350 jaar is de papierindustrie sterk in onze regio. Eerbeek is de papierhoofdstad van Europa en ook in Loenen, Apeldoorn en Deventer vind je papierbedrijven. Deze zijn al grotendeels circulair, maar hoe kunnen ze meer waarde halen uit biobased grondstoffen?

Verdubbeling arbeidsplaatsen Deventer Open Innovatie Centrum

AkzoNobel ontwikkelt met gemeente Deventer en provincie Overijssel het Deventer Open Innovatie Centrum (DOIC). Dit biedt starters in chemiesector mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en het lab kan chemische processen helpen optimaliseren. 

Wij verwaarden reststoffen van ons huishoudelijk afval

We ‘verwaarden’ reststromen van textiel, organisch materiaal, luiers, elektronica en plastic.

Nieuws Circulaire Economie

22-07-2021

Thema klimaatverandering wordt realiteit voor IJsselbiënnale

‘De impact van klimaatverandering’, toepasselijker had het thema van de tweede editie van de IJsselbiënnale bijna niet kunnen zijn. Afgelopen week werden diverse kunstwerken langt de IJssel getroffen door het hoge water in de rivier. Ze moesten verplaatst worden of waren tijdelijk niet goed zichtbaar. Gelukkig zakt het water inmiddels weer.

Lees meer

13-07-2021

Circulaire Fabrieken: Doe je ook mee met jouw maakbedrijf?

Artech Rubber, Bakkerij Fuite, Clear Polymers, Lagemaat, Leadax: vijf innovatieve bedrijven uit de regio, die mede dankzij bijdragen uit het Regio Deal-project Circulaire Fabrieken succesvol aan de circulaire weg timmeren. Na de zomer nodigen we een volgende groep maakbedrijven uit de Cleantech Regio uit om mee te doen aan het project Circulaire Fabrieken.

Lees meer

06-07-2021

IJsselbiënnale: gratis boekje Oog voor de Omgeving

Van 18 juni tot en met 19 september is de IJsselbiënnale. Thema van de tweede editie van deze internationale kunstroute is de impact van het klimaat op ons landschap. Cleantech Regio is een van de partners van de IJsselbiënnale en geeft het boekje ‘Oog voor de omgeving, samen naar een schone toekomst’ weg.

Lees meer

02-07-2021

Save the Date: Week van de Circulaire Economie 2022

Jaarlijks organiseert Het Versnellingshuis de Week van de Circulaire Economie. Het doel? Laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt, zodat iedereen daarvan kan leren. De volgende editie van de Week van de Circulaire Economie is van 7 tot en met 12 februari 2022.

Lees meer

21-06-2021

IJsselbiënnale van start: ‘circulaire’ kunst langs de IJssel

Vandaag, vrijdag 18 juni, start de IJsselbiënnale! Thema van deze editie is de impact van het klimaat op ons landschap. Drie maanden lang zijn er direct langs de IJssel 26, vaak levensgrote kunstwerken te zien. Een van die werken is van Alphons ter Avest die op het land van melkveehouder Albert Hassink in Oene een bijzondere, circulaire installatie heeft gebouwd.

Lees meer

14-05-2021

Jaarevent Fieldlab Circulaire Innovaties: meld je nu aan

Het Fieldlab Circulaire Innovaties Maakbedrijven (CIM) van Saxion helpt bedrijven door oplossingen te vinden die de implementatie van circulaire producten, werkwijzen en/of businessmodellen mogelijk maken. Het Fieldlab CIM bestaat ruim een jaar. Daarom wordt op donderdag 20 mei het online evenement ‘Circulaire Innovaties in Oost-Nederland’ gehouden.

Lees meer