“Elke dag voorkomen we dat 250.000 poetsdoeken op de afvalberg komen", aldus Sander Willems van Elis Apeldoorn. Jaarlijks laat het bedrijf vier miljoen nieuwe poetsdoeken produceren die voor 85 procent bestaan uit geregenereerd textiel.
Ondernemen en innoveren met een duurzaam businessmodel en (her)gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Dat is goed voor het milieu én onze economie. Onze regio kent al veel mooie circulaire voorbeelden. Onze circulaire economie ontwikkelt zich dankzij ‘smart & sustainable industries’. We richten ons al op de maakindustrie en daar komen agrofood, de papierindustrie, chemie en reststoffenverwerkers bij.
Top 6 ambities Circulaire Economie
Lees meer over de ambities en doelen in de Agenda Cleantech Regio 2019-2023 (pdf)
“Elke dag voorkomen we dat 250.000 poetsdoeken op de afvalberg komen", aldus Sander Willems van Elis Apeldoorn. Jaarlijks laat het bedrijf vier miljoen nieuwe poetsdoeken produceren die voor 85 procent bestaan uit geregenereerd textiel.
Met gemeente Apeldoorn en de Economische Alliantie Apeldoorn maakt de Cleantech Regio het circulaire programma van CIRCLES en Cirkelstad Apeldoorn mogelijk. Aanhaken bij Cirkelstad – hét platform voor koplopers in de circulaire en inclusieve bouwsector - gaat Apeldoorn en de regio veel opleveren.
Nabij het Vliegveld van Teuge verrijst een bijzonder multifunctioneel gebouw ‘De Vergaderfabriek’ dat op een buitengewone wijze gebouwd is. Het gebouw wordt grotendeels geprint.
Verken circulaire kansen voor jouw organisatie in de tapijtindustrie en/of interieurtextiel. Tijdens de Circular Business Design Track leren bedrijven hoe ze nieuwe producten en diensten circulair kunnen ontwerpen én winstgevend kunnen maken.
In Teuge verrijst een bijzonder multifunctioneel gebouw ‘De Vergaderfabriek’ dat op een innovatieve wijze gebouwd wordt. Het gebouw wordt grotendeels geprint.
Cleantech Regio is partner in Circles: een platform voor circulaire economie in Oost-Nederland.
Nergens anders in Nederland wordt huishoudelijk afval zó goed gescheiden als in de Cleantech Regio. Toch kan de hoeveelheid restafval nog verder omlaag. In 2020 gaan we voor 33% minder huishoudelijk restafval en in 2030 zelfs naar maximaal 10 kilo restafval per inwoner per jaar.
In 2021 is De Mars in Zutphen als eerste in Nederland een circulair bedrijventerrein, daarna volgen meer terreinen in de regio. De bedrijven willen hier o.a. een grondstoffenbank voor weg- en waterbouw realiseren.
Onze regio kent veel slimme maakindustrie die nóg slimmer kan zijn door meer circulair te produceren. Gemeenten gaan (meer) circulair inkopen. Deze brede impuls voor een circulaire economie faciliteren we vanuit het programma CIRCLES en het te realiseren Centrum voor Circulair Ondernemen.
Sinds 350 jaar is de papierindustrie sterk in onze regio. Eerbeek is de papierhoofdstad van Europa en ook in Loenen, Apeldoorn en Deventer vind je papierbedrijven. Deze zijn al grotendeels circulair, maar hoe kunnen ze meer waarde halen uit biobased grondstoffen?
AkzoNobel ontwikkelt met gemeente Deventer en provincie Overijssel het Deventer Open Innovatie Centrum (DOIC). Dit biedt starters in chemiesector mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en het lab kan chemische processen helpen optimaliseren.
We ‘verwaarden’ reststromen van textiel, organisch materiaal, luiers, elektronica en plastic.
04-08-2022
Na ruim een half jaar als business developer circulaire economie bij Cleantech Regio verwonder ik mij soms nog steeds over de hoeveelheid projecten, ondernemers en ontwikkelingen op circulair gebied. Wat gebeurt er toch veel in de regio en wat wordt er op veel vlakken goed samengewerkt!
Lees meer18-07-2022
Op 30 juni bezocht de Cleantech Regio, op uitnodiging van het team Circulair, de Floriade Expo in Almere. Een fieldtrip om inspiratie op te doen en tegelijkertijd (nieuwe) verbindingen te maken en vooruit te kijken naar circulaire ambities en acties in de regio.
Lees meer14-07-2022
Vanuit het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie, een belangrijk kennis- en innovatiecentrum voor de Europese Unie, is een subsidie van 1,2 miljoen euro toegekend aan Saxion en diverse partners. Met deze subsidie gaan zij gezamenlijk een ecosysteem voor de duurzame textielindustrie ontwikkelen waarin ondernemerschap centraal staat. Studenten van diverse textielopleidingen worden met dit programma geholpen bij het opzetten van een startup die betrekking heeft op duurzaam textiel.
Lees meer07-06-2022
In maart 2022 organiseerde het Regio Deal-project Circulaire Fabrieken een eerste Challenge Week voor maakbedrijven in de Cleantech Regio. Studenten, kennisexperts en innovatieve mkb-bedrijven werkten samen aan het oplossen van een circulair vraagstuk. Van 26 tot en met 30 september is de tweede Challenge Week en de inschrijving is nu gestart.
Lees meer30-05-2022
3D-printmateriaal gemaakt van kunstgrasmatten. Een oplossing voor het scheiden van urine en ontlasting van melkvee. Het verbeteren van stedelijk transport. Een circulaire geluidswand. Een onderzoek naar de milieueffecten van decentrale energiebronnen. Een kennisplatform voor het verduurzamen van vakantieparken. De 9e editie van de Cleantech Battle kent een enorme diversiteit aan duurzame en circulaire oplossingen. Donderdag 16 juni pitchen zes studenten(teams) hun ideeën aan publiek en jury op het podium van het Grootste Kennisfestival van Nederland. Initiatiefnemer Martin Snijder: “Elk jaar weer word ik verrast en geïnspireerd door de creativiteit van de ideeën en het enthousiasme waarmee studenten met duurzaamheid bezig zijn.”
Lees meer23-05-2022
Dinsdag 24 mei houdt Impact Plek het eerste Impact festival in Apeldoorn. Een middag vol kunst, muziek, workshops, lekker eten en drinken. Wil jij ontdekken hoe jij meer impact kunt maken en bij kunt dragen aan de transitie naar een nieuwe economie? Laat je inspireren, ontmoet nieuwe mensen en beleef een onvergetelijke middag.
Lees meer