• Samen naar een
    schone toekomst

Circulaire Economie

Ondernemen en innoveren met een duurzaam businessmodel en (her)gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Dat is goed voor het milieu én onze economie. Onze regio kent al veel mooie circulaire voorbeelden. Onze circulaire economie ontwikkelt zich dankzij ‘smart & sustainable industries’. We richten ons al op de maakindustrie en daar komen agrofood, de papierindustrie, chemie en reststoffenverwerkers bij.


Top 6 ambities Circulaire Economie

  • in 2020 33% minder huishoudelijk afval
  • in 2021 is De Mars in Zutphen als eerste in Nederland een circulair bedrijventerrein, daarna volgen meer terreinen in de regio
  • 50% van onze maakbedrijven werkt aan een gesloten grondstoffenkringloop en verbetert zichzelf permanent
  • Eerbeek heeft een duurzaam logistiek centrum voor de papierindustrie
  • Deventer Open Innovatie Centrum verdubbelt arbeidsplaatsen naar 650
  • Wij verwaarden reststoffen van ons huishoudelijk afval

Lees meer over de ambities en doelen in de Agenda Cleantech Regio 2019-2023 (pdf)

Projecten

Ambities & doelen Circulaire Economie

In 2020 33% minder huishoudelijk afval

Nergens anders in Nederland wordt huishoudelijk afval zó goed gescheiden als in de Cleantech Regio. Toch kan de hoeveelheid restafval nog verder omlaag. In 2020 gaan we voor 33% minder huishoudelijk restafval en in 2030 zelfs naar maximaal 10 kilo restafval per inwoner per jaar.

2021 De Mars in Zutphen circulair bedrijventerrein

In 2021 is De Mars in Zutphen als eerste in Nederland een circulair bedrijventerrein, daarna volgen meer terreinen in de regio. De bedrijven willen hier o.a. een grondstoffenbank voor weg- en waterbouw realiseren.

Maakbedrijven werken aan gesloten grondstoffenkringloop

Onze regio kent veel slimme maakindustrie die nóg slimmer kan zijn door meer circulair te produceren. Gemeenten gaan (meer) circulair inkopen. Deze brede impuls voor een circulaire economie faciliteren we vanuit het programma CIRCLES en het te realiseren Centrum voor Circulair Ondernemen.

Eerbeek heeft duurzaam logistiek centrum voor de papierindustrie

Sinds 350 jaar is de papierindustrie sterk in onze regio. Eerbeek is de papierhoofdstad van Europa en ook in Loenen, Apeldoorn en Deventer vind je papierbedrijven. Deze zijn al grotendeels circulair, maar hoe kunnen ze meer waarde halen uit biobased grondstoffen?

Verdubbeling arbeidsplaatsen Deventer Open Innovatie Centrum

AkzoNobel ontwikkelt met gemeente Deventer en provincie Overijssel het Deventer Open Innovatie Centrum (DOIC). Dit biedt starters in chemiesector mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en het lab kan chemische processen helpen optimaliseren. 

Wij verwaarden reststoffen van ons huishoudelijk afval

We ‘verwaarden’ reststromen van textiel, organisch materiaal, luiers, elektronica en plastic.

Nieuws Circulaire Economie

14-09-2021

Beleef de IJssel tijdens de Dag van de IJssel op zaterdag 18 september

Op zaterdag 18 september vindt de tweede Dag van de IJssel plaats. Een dag om de IJssel te ‘vieren’ als mooiste rivier van Nederland en om de verbondenheid rondom de IJssel te vergroten. Er is die dag van alles te doen rondom en over de IJssel van Arnhem tot Zwolle.

Lees meer

13-09-2021

Circulaire koploper Leadax pakt rol op Wereldtentoonstelling

1 Oktober start de World Expo 2020 in Dubai. Deze is eens in de vijf jaar en is dé plek waar de grootste innovaties ter wereld te zien zijn. Leadax uit Wapenveld staat er ook. Het bedrijf maakte het Nederlandse Paviljoen waterdicht met circulaire bouwmaterialen. ‘Écht super bijzonder’ aldus Bob Oostelbos, Global Director Business Development & Public Affairs.

Lees meer

13-09-2021

Hoog bezoek in de regio: Koning Willem Alexander en koningin Máxima bezoeken Deventer

Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen dinsdag 14 september een streekbezoek aan het zuidelijk deel van Salland in Overijssel. Het Koninklijk Paar bezoekt onder meer de gemeente Deventer. Het streekbezoek staat in het teken van het vermogen van de regio om zich steeds aan nieuwe omstandigheden aan te passen door samen te werken.

Lees meer

09-09-2021

IJsselbiënnale 2021: Meld je aan voor het IJsselcongres

Heb jij al aangemeld voor het IJsselcongres? Op donderdag 16 september van 12.00 – 18.00 uur houdt de IJsselbiënnale het IJsselcongres Onderstroom in Centrale Harculo voor professionals, beleidsmakers, bestuurders, ontwerpers, ontwikkelaars, jongeren, bewoners en kunstenaars om samen te kijken naar de vele uitdagingen en noodzakelijke transities van deze tijd.

Lees meer

22-07-2021

Thema klimaatverandering wordt realiteit voor IJsselbiënnale

‘De impact van klimaatverandering’, toepasselijker had het thema van de tweede editie van de IJsselbiënnale bijna niet kunnen zijn. Afgelopen week werden diverse kunstwerken langt de IJssel getroffen door het hoge water in de rivier. Ze moesten verplaatst worden of waren tijdelijk niet goed zichtbaar. Gelukkig zakt het water inmiddels weer.

Lees meer

13-07-2021

Circulaire Fabrieken: Doe je ook mee met jouw maakbedrijf?

Artech Rubber, Bakkerij Fuite, Clear Polymers, Lagemaat, Leadax: vijf innovatieve bedrijven uit de regio, die mede dankzij bijdragen uit het Regio Deal-project Circulaire Fabrieken succesvol aan de circulaire weg timmeren. Na de zomer nodigen we een volgende groep maakbedrijven uit de Cleantech Regio uit om mee te doen aan het project Circulaire Fabrieken.

Lees meer