• Samen naar een
    schone toekomst

Circulaire Economie

Ondernemen en innoveren met een duurzaam businessmodel en (her)gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Dat is goed voor het milieu én onze economie. Onze regio kent al veel mooie circulaire voorbeelden. Onze circulaire economie ontwikkelt zich dankzij ‘smart & sustainable industries’. We richten ons al op de maakindustrie en daar komen agrofood, de papierindustrie, chemie en reststoffenverwerkers bij.


Top 6 ambities Circulaire Economie

  • in 2020 33% minder huishoudelijk afval
  • in 2021 is De Mars in Zutphen als eerste in Nederland een circulair bedrijventerrein, daarna volgen meer terreinen in de regio
  • 50% van onze maakbedrijven werkt aan een gesloten grondstoffenkringloop en verbetert zichzelf permanent
  • Eerbeek heeft een duurzaam logistiek centrum voor de papierindustrie
  • Deventer Open Innovatie Centrum verdubbelt arbeidsplaatsen naar 650
  • Wij verwaarden reststoffen van ons huishoudelijk afval

Lees meer over de ambities en doelen in de Agenda Cleantech Regio 2019-2023 (pdf)

Projecten

Ambities & doelen Circulaire Economie

In 2020 33% minder huishoudelijk afval

Nergens anders in Nederland wordt huishoudelijk afval zó goed gescheiden als in de Cleantech Regio. Toch kan de hoeveelheid restafval nog verder omlaag. In 2020 gaan we voor 33% minder huishoudelijk restafval en in 2030 zelfs naar maximaal 10 kilo restafval per inwoner per jaar.

2021 De Mars in Zutphen circulair bedrijventerrein

In 2021 is De Mars in Zutphen als eerste in Nederland een circulair bedrijventerrein, daarna volgen meer terreinen in de regio. De bedrijven willen hier o.a. een grondstoffenbank voor weg- en waterbouw realiseren.

Maakbedrijven werken aan gesloten grondstoffenkringloop

Onze regio kent veel slimme maakindustrie die nóg slimmer kan zijn door meer circulair te produceren. Gemeenten gaan (meer) circulair inkopen. Deze brede impuls voor een circulaire economie faciliteren we vanuit het programma CIRCLES en het te realiseren Centrum voor Circulair Ondernemen.

Eerbeek heeft duurzaam logistiek centrum voor de papierindustrie

Sinds 350 jaar is de papierindustrie sterk in onze regio. Eerbeek is de papierhoofdstad van Europa en ook in Loenen, Apeldoorn en Deventer vind je papierbedrijven. Deze zijn al grotendeels circulair, maar hoe kunnen ze meer waarde halen uit biobased grondstoffen?

Verdubbeling arbeidsplaatsen Deventer Open Innovatie Centrum

AkzoNobel ontwikkelt met gemeente Deventer en provincie Overijssel het Deventer Open Innovatie Centrum (DOIC). Dit biedt starters in chemiesector mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en het lab kan chemische processen helpen optimaliseren. 

Wij verwaarden reststoffen van ons huishoudelijk afval

We ‘verwaarden’ reststromen van textiel, organisch materiaal, luiers, elektronica en plastic.

Nieuws Circulaire Economie

02-12-2022

Shira van der Werf: mijn 2022 in 5 punten

Shira van der Werf is sinds 1 januari 2022 onze adjunct-directeur. Wat heeft dit eerste jaar haar gebracht en wat heeft het haar geleerd? Shira: ‘Sinds dit jaar werk ik hard mee aan onze regionale opgaven. Wat voor mij echt belangrijk is gebleken, heb ik samengevat in vijf punten. 

Lees meer

15-11-2022

Winactie! Maak kans op een tas gemaakt van oude banners

Wat doe je met banners en beachflags die niet meer bruikbaar zijn? Die geef je een tweede leven door er nieuwe tassen van te laten maken. Tessa Hoevers van Moeders Mooistes uit Zutphen maakte van oude materialen uit het Cleantech Regio-archief nieuwe tassen. We verloten er tien!

Lees meer

10-11-2022

Geef je nu op voor de Circulaire innovatie Top 20

Ben jij ondernemer in Gelderland of Overijssel en heb jij een innovatief project, product of dienst ontwikkeld die tot de verbeelding spreekt? Doe dan mee aan de Circulaire Innovatie Top 20. De Innovatie Top 20 is onderdeel van De Week van de Circulaire Economie en inschrijven kan tot 18 december.

Lees meer

08-11-2022

Wij zoeken een communicatieadviseur

Een baan als communicatieadviseur is één ding, maar communiceren en adviseren over zaken die er écht toe doen? Dát is next level. Wil jij je bezighouden met een duurzame toekomst én weet je daarin de verbinding te leggen tussen ondernemers, bestuurders en onderwijs? Dan ben jij onze m/v/x!  

Lees meer

11-10-2022

Investeringsfonds Circulaire Fabrieken open voor verduurzamen productieproces

Ben je ondernemer in de Cleantech Regio, heb je een concreet circulair businessplan maar mis je nog financiering? Dan kun je tot 30 november 2022 een beroep doen op het Stimuleringsfonds Circulaire Fabrieken. Het fonds is een van de instrumenten van het Regio Deal-project Circulaire Fabrieken om de versnelling naar circulair ondernemen te stimuleren.

Lees meer

29-09-2022

De businesskansen van circulair produceren

Grondstoffen en materiaal schaarste? Problemen met levertijden in de (lange) supply chain? Veel productiebedrijven kampen met deze uitdagingen. Tegelijkertijd bieden deze uitdagingen ook kansen voor innovatie. Het vinden van die kansen voor jouw eigen business staat centraal tijdens een dinerbijeenkomst van de partners van BOOST Circulair samen met RCT Gelderland en Cleantech Regio.

Lees meer