De Cleantech Regio en alle aangesloten gemeenten hechten waarde aan inwonerparticipatie in aanloop naar de vaststelling van de definitieve Regionale Energie Strategie (RES) en alle bijbehorende tussentstappen. Op deze pagina vindt u meer informatie over o.a. inspraakmogelijkheden per gemeente (zie Meedenken, Meepraten, Meedoen).
De Ontwerp-RES 1.0 is in april 2021 openbaar gemaakt voor inwoners van onze regio. De inspraaktermijn, die 31 mei 2021 afliep, leverde veel reacties op. De komende maanden bespreken gemeenten, de provincie Gelderland en de waterschappen het ontwerp. In deze periode is het nog mogelijk uw mening over het ontwerp te geven bij deze vergaderingen. In december 2021 wordt naar verwachting de RES 1.0 definitief vastgesteld en aangeboden aan het het Nederlands Programma RES (NPRES). De Cleantech Regio neemt hiermee ruim de tijd om de regio zoveel mogelijk te betrekken bij de besluitvorming.
Van maandag 19 april tot en met maandag 31 mei ligt het ontwerp van de Regionale Energie Strategie (RES) 1.0 van de Cleantech Regio ter inzage. Gedurende die periode kan iedereen die dat wil een inspraakreactie indienen over de ontwerp-RES. In de RES staat hoe de samenwerkende overheden binnen de Cleantech Regio voor de periode tot 2030 verwachten duurzame energie op te wekken met wind en zon, en hoeveel. Die overheden zijn: de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen, de Provincie Gelderland, waterschap Vallei en Veluwe en waterschap Rijn & IJssel.
De Cleantech Regio heeft, als samenwerkingsverband van Overheid, Onderwijs en Ondernemers, als primaire taak om een goed vestigingsklimaat te organiseren. Dat betekent een sociaal, economisch en ecologisch sterke regio.
In de Cleantech Regio zetten inwoners en ondernemers bovengemiddeld in op duurzame productie en dienstverlening. Cleantech leeft dus zeker ‘van onderop’ bij onze inwoners, zoals bleek uit onderzoek van Motivaction (2016).