coronaodnersteuning

economie-en-innovatie.jpg

Nieuws

Zonnestroom Apeldoorn

Apeldoorn doet het goed als het gaat om zonne-energie. In 2018 steeg het totale geïnstalleerde vermogen zonnestroom in de gemeente van 21 MWp naar 34,5 MWp, een groei van 64%. Dit ligt ruim boven de landelijke groei van 52%. Vooral de Apeldoornse bedrijven scoren goed.

Het geïnstalleerde vermogen aan zonnestroom in Apeldoorn is vorig jaar veel sterker gestegen dan het landelijke gemiddelde. Vooral de groei van zonnestroom bij bedrijven is opvallend: Zij gingen in 2018 van 5,4 MWp naar 13,4 MWp, een groei van maar liefst 146%. Hiermee steken bedrijven in Apeldoorn ver uit boven het landelijke gemiddelde van 71%. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Focus op zonne-energie blijft

Gemeente Apeldoorn is regionaal koploper op het gebied van zonne-energie en wil die positie graag behouden en versterken. Wethouder Mark Sandman is dan ook verheugd met de sterke stijging van zonnestroom in de gemeente. “Het is prachtig om te zien dat we in slechts één jaar tijd zulke resultaten kunnen halen. Om de energiedoelstellingen te halen, hebben we als gemeente de inzet van iedereen nodig: particulieren, corporaties, stichtingen, verenigingen, en zeker ook bedrijven. Ik ben dan ook blij en enorm trots dat zoveel bedrijven in Apeldoorn ervoor kiezen te investeren in zonnestroom.” 

500 zonnepanelen bij Beekman B.V. 

Eén van de grootste zonnestroom systemen in 2018 is in Apeldoorn gerealiseerd door Beekman B.V., groothandel en distributeur van onderdelen en accessoires voor huishoudelijk apparatuur. Het dak van het pand aan de Weegschaalstraat in Apeldoorn is voorzien van ruim 500 zonnepanelen, met een vermogen van 133.560 Wattpiek. Per jaar zullen de panelen zo'n 110.855 kWh genereren, waarmee het bedrijf ongeveer 25% van het totale energieverbruik zelf opwekt. "Wij zijn als bedrijf continu bezig met duurzame maatregelen voor een betere toekomst. Vorig jaar hebben we de stap genomen om ons dak van 40 bij 30 meter vol te leggen met zonnepanelen, een nieuwe mijlpaal in ons duurzaamheidsbeleid," licht algemeen directeur Jos Beekman, toe. 

Taskforce Zonne-energie

Om bedrijven en instellingen te ondersteunen heeft Gemeente Apeldoorn in 2017 de Taskforce Zonne-energie in het leven geroepen. Deze Taskforce geeft kosteloos en onafhankelijk advies en ondersteuning aan bedrijven en instellingen in Apeldoorn die zonne-energieprojecten willen realiseren. “Financieel zijn zonnepanelen vaak een aantrekkelijke investering. We zien echter dat ondernemers druk genoeg zijn met het runnen van hun bedrijf, ” aldus Anne ten Brummelhuis, projectleider Taskforce Zonne-energie. Voor meer informatie over zonne-energie kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-14891155 (Anne).

Aanmelden nieuwsbrief

Over Cleantech Regio