Ruim 100 studenten Bestuurskunde en Ruimtelijke Ontwikkeling van Saxion waren de afgelopen maanden bezig met het bedenken van plannen voor verbetering van de gastvrijheid van de Zutphense binnenstad. 

Binnen de context van het beleidsprogramma ‘Investeren in de binnenstad’ gingen de studenten medio februari aan de slag. Hun opdracht was om voor één van de vier centrale entreegebieden (Stationsgebied, Polsbroek, Poort van Zuid en IJsselkade) een oplossing te bedenken waarmee de binnenstad nog gastvrijer wordt. Ze werkten in groepen van drie, zodat Zutphen op 10 april meer dan 30 voorstellen kreeg. Burgemeester Vermeulen nam de plannen in ontvangst in het (oude) stadhuis.

Verbinding

Het plan van Sjoerd Berends en Laura Bomers werd de winnaar. Zij hadden een oplossing voor niet één, maar twee entreegebieden: door een kunstroute kan de nieuwe Noorderhaven via de IJsselkade verbonden worden met de binnenstad. Door bezoekers te verleiden om via de achterzijde van het station, met een kleine ‘omleiding’, naar de binnenstad te wandelen, wordt er iets bijzonders aan de stad toegevoegd. Ook ontlast dit idee de drukke Stationsstraat. 

Aantrekkelijk maken

Zutphen wil de komende jaren het sociaaleconomisch profiel van de gemeente versterken. Op diverse plekken in de binnenstad is samengewerkt om de stad mooier te maken via verlichting, bestrating, fietsparkeerplaatsen, verwijderen van graffiti, versiering en gevelverbetering. Vooral de samenwerking onderling heeft een forse impuls gekregen. 

Voorbereiding praktijk in stadsLAB 

Studenten Bestuurskunde en Ruimtelijke Ontwikkeling van Saxion werken vanaf hun eerste jaar veel in de praktijk. Zo leren zij hoe hun werk er later écht uitziet. Vanaf het tweede jaar werken ze voor bijna de helft van de tijd in het zogenaamde stadsLAB aan verschillende opdrachten. Ook belangstelling om eens een opdracht door studenten uit te laten voeren? Kijk op saxion.nl. Meer informatie: Saxion, Frank Evers, 06 209 168 60.