vervoer-en-bereikbaarheid.jpg

Nieuws

In Apeldoorn is een circulair fietspad aan de Krimweg zo goed als klaar. Het asfalt is vervangen door een uitzonderlijk duurzaam betonmengsel.

Eind deze maand is de feestelijke opening van het fietspad de Krimweg, een belangrijke verbinding tussen het dorp Hoenderloo en de aan de Krimweg gelegen recreatieparken. Over een lengte van bijna vier kilometer is de nieuwe circulaire betonlaag aangebracht. Gemeente Apeldoorn, Bruil en Schagen Infra hebben dit project samen gerealiseerd.

Hergebruik

Vrijkomend bouw- en sloopmateriaal uit andere projecten binnen de gemeente, zoals uit de Apeldoornse wijk ‘De Parken’, is als bouwstof zoveel mogelijk hergebruikt. Voorbeelden hiervan zijn versleten of gebroken klinkers, stoeptegels en wegen. Dit soort betonpuin is als bouwstof gebruikt voor de betonmortel van het nieuwe fietspad. Door dit materiaal om te zetten naar secundaire bouwstoffen, hoeft er minder ‘nieuw’ zand en grind te worden ontgraven. Daarmee realiseert de gemeente dus een enorme besparing op bouwstoffen.

Lagere CO2-belasting tegen lagere kosten

Deze circulaire manier van werken leidt tot een lagere CO2-belasting ten opzichte van traditionele mengsels. Er zijn al wel meer mengsels op de markt met een lagere CO2-score, maar die zijn veel kostbaarder om te maken dan dit nieuwe mengsel. Voor de Krimweg is een betonmengsel ontworpen met een meer dan 60% lagere CO2-belasting.

Subsidie

Het fietspad is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Gelderland die investeert in het verbeteren van de fietsinfrastructuur in Gelderland. De Krimweg maakt ook deel uit van het fietsknooppuntennetwerk.

klik hier voor meer informatie.  

Aanmelden nieuwsbrief

Over Cleantech Regio