coronaodnersteuning

onderwijs-en-arbeidsmarkt.jpg

Nieuws

Hoe denken een architect en een sloper over circulair bouwen? Op dinsdag 26 maart gaven architect Thomas Rau en sloper Arend van de Beek van Lagemaat Sloopwerken in een kwartaallezing van het Cleantech Center hun mening.

In een overvolle Broodfabriek betoogde Thomas Rau dat alles wat in de bouw gebruikt wordt waardevol is, maar dat die waarde er niet aan toegekend wordt. Hij levert al jaren een grote bijdrage aan de nationale en internationale discussie over duurzaamheid. Zijn devies: “We moeten stoppen met afschrijven, downgraden en weggooien.” Een gebouw als het gemeentehuis in Brummen, dat door zijn bureau werd gerealiseerd, heet voortaan een ‘grondstoffendepot’. In een gloedvol betoog koppelde Rau de manier waarop wij waarde hechten aan onze kinderen, namelijk zonder verdienmodel of wegwerpmentaliteit, aan de waarde die we moeten hechten aan materiaal.

Van school naar schaapskooi

Arend van de Beek nam de microfoon van Rau over. Lagemaat uit Heerde is al langere tijd bezig met het in de praktijk brengen van circulair bouwen. Zo werd het materiaal van een oude school integraal opnieuw verwerkt in een nieuwe schaapskooi. Van de Beek legde uit ervaring haarfijn uit tegen welke obstakels het circulair bouwen nog aanloopt. Daar ligt een belangrijke taak voor de landelijke en lokale overheid: om wet- en regelgeving in te richten op de nieuwe aanpak.

De architect en de sloper, en u?

Wat vooral duidelijk werd uit beide verhalen, was dat in het kader van circulair bouwen ongekende samenwerkingsverbanden worden aangegaan. Lagemaat begon een circulair kenniscentrum waarin zij om tafel zitten met “partijen waar ze vroeger nooit mee in contact kwamen,” aldus Van de Beek. Rau stond met een heel collectief bij de VN om de ‘Universele Verklaring van de Rechten van Materiaal’ te presenteren. Bouwers, slopers, architecten, overheden, wetenschappers en scholieren: iedereen doet mee om de nieuwe toekomstvisie verder uit te bouwen en in praktijk te brengen. De slotvraag aan het 150-koppige publiek was dan ook: “Wat kunt ú gaan doen voor een werkelijk duurzame samenleving?”

De Cleantech Regio komt graag in contact met initiatieven op het gebied van circulariteit en doorbraakkracht. Neem hiervoor contact op met Hans Bilsen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De lezing van Thomas Rau kun je ook beluisteren. Als je vragen hebt over de lezingen, kun je contact opnemen met Florianne van Hasselt: Tel. 06-28780229, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Dit was de tweede bijeenkomst van een serie kwartaallezingen die het Cleantech Center in samenwerking met de Cleantech Regio organiseert. Onder de noemer 4PM koppelen zij met deze lezingen inspirerende sprekers en voorbeelden op het gebied van energietransitie en circulaire economie aan lokale initiatieven.

Aanmelden nieuwsbrief

Over Cleantech Regio