‘Dus jullie zijn helemaal van het gas af?’ ‘Ja, helemaal’. ‘Maar er zat wel een gasaansluiting op die plek?’

‘Ja, maar die hebben we laten afsluiten.’ ‘Tjonge zeg, dat vind ik nogal wat. Ik zou er zelf niet aan moeten denken. Zit je dan niet in de kou?’ ‘Nee, hoor we zitten er heel warmpjes bij dankzij de vloerverwarming via de warmtepomp.’

Het is zomaar een gesprekje met iemand van de oudere generatie. De generatie die buiten kolen uit het hok moest halen om het binnen een beetje warm te krijgen. Die gruwelt bij de gedachte aan de strenge winters, omdat je in bed zeker drie wollen dekens van AaBe nodig had. Die zich nog kan heugen dat er onder de kinderen ruzie werd gemaakt wie het dichtste bij de kachel mocht zitten. De ontdekking van de gasbel in Slochteren eind jaren ’50 en de aansluiting op het gasnet zal voor deze generatie een waar feest zijn geweest. Wat een gemak. Schoon koken, overal warmte, per vertrek te reguleren. Het toonbeeld van vooruitgang. Alleen weet je dat pas vak achteraf. Voor het zover is lijkt het een heel ‘gedoe’.

Als ik in gedachten terug in de tijd ga, kan ik mij voorstellen dat er veel mensen zijn die als een berg opzien tegen de aankomende energietransitie. Die niet staan te juichen en zich zeker niet vrijwillig aanmelden. Toch wacht ons weer een grootschalige operatie, vergelijkbaar met de jaren ’60, nog groter in omvang. De fossiele brandstoffen kolen, olie en aardgas moeten over dertig jaar verdwenen zijn uit de Nederlands huishoudens. Hoe krijgen we mensen die zo gewend zijn aan het gemak van onze gaskraan gemotiveerd om hieraan mee te doen?

Ik vraag mij af hoe de energietransitie in die tijd is verlopen en wat we daarvan kunnen leren. Het moet toch een hele operatie zijn geweest om het koken en stoken met petroleum, kolen en stadsgas om te vormen naar geisers, kachels en fornuizen op aardgas. Ik lees dat destijds heel Nederland in 15 jaar is overgestapt op aardgas. Het was een ware energierevolutie; duizenden kilometers gasleidingen gingen in een enorm tempo de grond in. Straat voor straat, wijk voor wijk, huis voor huis werd aangepakt. Zo werd Nederland een van de weinige landen ter wereld die zelfvoorzienend werd op het gebied van aardgas. Vooral de overheid zorgde er destijds voor dat de bewoners er niet financieel op achteruit gingen. Dat zal ook bij deze energietransitie een belangrijke stimulans zijn. We zullen met elkaar slimme financieringsconstructies moeten vinden die de lasten eerlijk verdelen. Wie weet. Straks zijn we een van de eerste landen ter wereld die zelfvoorzienend zijn op het gebied van duurzame energie!

Tanja Abbas

Lees ook de andere columns van Tanja


Over Tanja Abbas

Tanja Abbas woont met haar gezin in het buitengebied van Barchem. Ze is van nature een verbinder van mensen, ideeën en mogelijkheden. Ze zet zich als zelfstandig onderzoeker, sociaal ondernemer, spreker en schrijver in voor een samenleving waarin onze verbinding met de natuur en met elkaar weer in balans is. 'Practice what you preach' is haar motto. Zo geeft ze haar visie handen en voeten in de praktijk, op haar eigen enthousiaste, wijze.

Column Groen Doen

Samen naar een schone toekomst. Maar hoe geven we daar nu handen en voeten aan? Wat doen wij als Cleantech Regio en wat kun jij eraan doen? Iedere twee weken verschijnt in Nieuwsblad Stedendriehoek een column onder de titel Groen Doen. De column wordt om en om geschreven door Gert-Jan Hospers, Tanja Abbas en Harry Webers