wonen-en-leefomgeving.jpg

Nieuws

Maandag 12 november is Pim Duterloo (21) de Toekomst-Maker in de reeks lunchlezingen in de Deventer Schouwburg. Pim won in 2017 tijdens het Cleantech Tomorrow Event de Battle. 

Vervolgens ontving hij een bijdrage van het Rabo Impactfonds en sinds juli dit jaar is hij afgestudeerd en - samen met Pieter Luinstra (24) - fulltime met zijn bedrijf Airsave bezig. In deze reeks lunchlezingen deelt elke week een jonge denker, doener of maker onder de 30 jaar uit Oost-Nederland zijn of haar bijdrage aan een duurzame toekomst.

Energiebesparing

Pim en Pieter willen ondernemingen helpen om energie te besparen. Door persluchtlekkages op te sporen en te verhelpen is dit mogelijk. Daarnaast bieden ze preventief onderhoud, procesoptimalisatie en consulten, waarmee zij het totaalplaatje willen verzorgen aan bedrijven binnen onder andere de papier-, karton-, chemieen verpakkingsindustrie. De heren merken een toenemende vraag naar hun product. “De technische dienst moe aan veel eisen voldoen”, legt Pim uit. “Zij hebben partners nodig, zoals wij, die hen ontzorgen. De techniek die wij met Airsave toepassen om persluchtlekkages op te sporen is direct inzetbaar. Daarnaast hebben wij inzichtelijk gemaakt wat de kosten zijn en hoeveel er te besparen valt op zowel financieel gebied als in CO2-reductie. Bedrijven kunnen in één oogopslag zien dat ze de investering veelal in een jaar terugverdienen.” 

CO2-reductie 

Airsave kan misschien het probleem van de grote hoeveelheid CO2-uitstoot niet oplossen, maar wel een significante bijdrage leveren. Pieter: “En daar hebben we de hulp van bedrijven bij nodig. Leveranciers als Duursma Apeldoorn en sterke merken zoals Festo, tezamen met de naamsbekendheid vanuit het winnen van de Cleantech Battle, zijn al instrumenteel geweest in het benaderen van bedrijven.”

Duurzaamheid

Pim vindt duurzaamheid ontzettend belangrijk, maar er moet wel een hoop gebeuren op dit vlak. “Ik heb het idee dat het vooral tegen wordt gehouden door de techniek.” Pieter vindt het begrip duurzaamheid onzin. “En daar bedoel ik mee dat het een containerbegrip is geworden. Begrijp mij niet verkeerd, het concept is heel belangrijk. Maar het begrip wordt te pas en te onpas gebruikt door bedrijven zonder concreet plan. Dat maakt duurzaamheid een leeg begrip en verliest zijn waarde in de perceptie van de klant. Wij communiceren wel in duurzaamheid, maar geven concreet aan hoe men duurzamer wordt door onze diensten.”

Toekomst-Makers: elke maandagmiddag in de Deventer Schouwburg 

Toekomst-Makers vindt tot en met 3 december iedere maandagmiddag van 12.00 tot 13.00 uur plaats in de Deventer Schouwburg. Kom luisteren en meepraten onder het genot van een biologische lunch (tegen een kleine prijs). Toegang is gratis, aanmelding kan via www.deventerschouwburg.nl. Na afloop is er vanaf 17.00 uur een podcast te beluisteren waarin de Toekomst-Maker wordt geïnterviewd. Bekijk www.toekomst-makers.nl voor de diverse platforms waarop je deze kunt beluisteren.

Aanmelden nieuwsbrief en e-zine

E-zine Driehoeksverhouding juni 2018


 cover juni2018 198