Het is een spannende planning en het is gelukt. Vlak voordat wij nog een week van onze uitgestelde zomervakantie gaan genieten is het rond. Ons duurzame eco-huis is af.

Als we terugkomen gaan we over, wat een feest!

Door al het hout en door de bijzondere locatie in een heuvelachtig bos heeft het de sfeer van een vakantiehuis. Alsof we ergens in Zweden zitten. Straks hebben we een permanent vakantiegevoel en willen we helemaal niet meer weg! Dat scheelt ook weer CO2-uitstoot, want ook qua reizen wil ik mij nog bewuster gaan opstellen. We gaan namelijk met het vliegtuig naar Armenië, terwijl ik mij grote zorgen maak over de geplande uitbreiding van de luchthaven Lelystad. Het doet mij pijn in het hart dat onze economie nog steeds toegeeft aan het ‘meer, meer, meer’ gedrag waardoor groen, stilte, ruimte, kwaliteit van leven; kortom de natuur in zijn geheel (en wij dus ook) enorm in de verdrukking komt. Genoeg is genoeg. Minder. Bewuster. Het zijn hele andere woorden die in ons economische woordenboek nog niet genoeg voorkomen. Het punt is natuurlijk hoe je je dan zelf als consument opstelt. Dan wringt de keuze voor het vliegtuig natuurlijk toch, al mijn goede bedoelingen ten spijt.

Dit is precies het onderwerp van een artikel in De Correspondent van 21 september met de kop ‘Wat moeten we in vredesnaam met de opwarming van de aarde? Klimaat Correspondent Jelmer Mommers stelt dat veel mensen nog worstelen met deze grootse vraag. Wat kun je zelf doen? Hebben je acties wel zin? Na het schrijven van talloze verhalen over het klimaat, concludeert Jelmer dat 'iedere keten van gebeurtenissen kan uitgroeien tot iets groots' en dat ‘individuele acties wel degelijk verschil maken.’ Dat is precies hoe ik het ook voel en ervaar. Het helpt als wij ieder voor zich en met elkaar een tegengeluid laten horen en zien of onze dilemma’s (zoals vliegtuiggebruik) openlijk benoemen, zonder elkaar direct keihard te veroordelen. We kunnen allemaal een voorbeeldfunctie hebben – van klein tot groot - ‘dat het anders kan’. Zo stimuleren wij elkaar; het maakt ons van apathisch of moedeloos actief en moedig, zelfs energiek.

Zo komt het dat door het schrijven van deze columns en het delen van beeld en verhaal via sociale media - soms totaal onbekende mensen - belangstelling hebben voor deze manier van bouwen. Tot mijn grote verbazing heb ik al menig telefoontje en fb-verzoekje gehad voor meer informatie. Zelfs De Woonpioniers hebben het gemerkt als ze vragen ‘hoe kom je bij ons terecht?’ ‘Via de berichten van Tanja’, is regelmatig het antwoord. Het bevestigt het onderzoek van Jelmer en dat van vele, vele anderen. Individuele acties maken wel degelijk het verschil om een duurzame, meer natuurlijke samenleving mogelijk te maken.

Tanja Abbas

 

Lees ook de andere columns van Tanja


Over Tanja Abbas

Tanja Abbas woont met haar gezin in het buitengebied van Barchem. Ze is van nature een verbinder van mensen, ideeën en mogelijkheden. Ze zet zich als zelfstandig onderzoeker, sociaal ondernemer, spreker en schrijver in voor een samenleving waarin onze verbinding met de natuur en met elkaar weer in balans is. 'Practice what you preach' is haar motto. Zo geeft ze haar visie handen en voeten in de praktijk, op haar eigen enthousiaste, wijze.

Column Groen Doen

Samen naar een schone toekomst. Maar hoe geven we daar nu handen en voeten aan? Wat doen wij als Cleantech Regio en wat kun jij eraan doen? Iedere twee weken verschijnt in Nieuwsblad Stedendriehoek een column onder de titel Groen Doen. De column wordt om en om geschreven door Gert-Jan Hospers, Tanja Abbas en Harry Webers