Wees gerust, er is niets ergs gebeurd in het idyllische zonne-energiedorp op de Veluwe. Maar ‘De Loenense solarmoord’ zou zo de titel kunnen zijn van een literaire thriller waarin dit deel van de Cleantech Regio het decor is van een zaak die op de laatste pagina wordt opgelost.

Ongetwijfeld zou zo’n boek goed verkopen. De meeste mensen vinden het nu eenmaal leuk om een spannend verhaal te lezen dat zich voor hun huisdeur afspeelt. In Duitsland heeft bijna elke stad en streek zijn eigen Regiokrimi, van Berlijn tot de Bodensee. Sommige regiothrillers zijn zelfs nationale bestsellers geworden, zoals de Ostfriesland-Krimis van schrijver Klaus-Peter Wolf.

In de Cleantech Regio zijn er ook diverse misdaadauteurs actief, zoals Almar Otten en Marcel Verreck (Deventer), Jennefer Mellink (Twello) en Pim Hermans (Gorssel). Met de reeks ‘De zeven Deventer moordzaken’ zijn Otten en Verreck tot ver buiten Deventer bekend geworden. Het aardige is dat je tijdens het lezen van hun thrillers op het puntje van je stoel gaat zitten, maar tevens de Hanzestad aan de IJssel beter leert kennen. Zo speelt Ottens ‘Gebonden kapitaal’ (2008) zich af op de Deventer Boekenmarkt, terwijl Verrecks ‘Aan lager wal’ (2013) het Dickens Festijn als decor heeft. Een misdaadroman leent zich goed voor kennisoverdracht. Zoals oud-politicus Jan Terlouw uit Twello – met zijn dochter Sanne schreef hij de Twentse thriller ‘Hellehonden’ (2011) – het zegt: ‘Een verhaal is het mooiste vervoermiddel voor een gedachte... Een verhaal houdt de aandacht vast, vooral als het spannend is.’ En het spannend maken van thema’s als duurzaamheid, energietransitie en schone technologie, dat is juist iets waar de Cleantech Regio behoefte aan heeft. Alle reden om eens na te denken over regionale storytelling in de vorm van een misdaadroman.

In de Achterhoek wordt de regiokrimi gebruikt om ondernemers spelenderwijs inzicht te geven in nieuwe managementtechnieken. In 2016 verscheen ‘Dood in ICER’ van Lodewijk van der Borg, in het dagelijks leven directeur van bakmachineproducent Kaak in Terborg. Het verhaal gaat over de mysterieuze dood van de directeur van het Achterhoeks Centrum voor Technologie. Heeft zijn overlijden te maken met een speciale manier van bedrijfsvoering? Om de zaak op te lossen worden verschillende Achterhoekse bedrijven aangedaan. Op bol.com schrijft een lezer daarover: ‘Best een spannend boek om te lezen, alleen de niet verholen ‘Achterhoek promotie’ ging bij mij op den duur vervelen.’ In die recensie kan ik me eigenlijk wel vinden, hoezeer Oost-Nederlandse regio’s het ook verdienen om gepromoot te worden. Want bij alle misdaadromans geldt dat het plot belangrijker is dan de plek. Mocht ‘De Loenense solarmoord’ ooit verschijnen, dan hoop ik vooral op een spannend verhaal, of de ontknoping nu plaatsvindt in de Cleantech Regio of daarbuiten.

Gert-Jan Hospers

 

Lees ook de andere columns van Gert-Jan


Over Gert-Jan Hospers

Gert-Jan Hospers is hoogleraar Transitie in Stad en Regio aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarnaast werkt hij op de Universiteit Twente en voor Stichting Stad en Regio. Gert-Jan doet veel praktijkonderzoek in Oost-Nederland en komt in dat kader vaak in de Cleantech Regio. In zijn vrije tijd wandelt en fietst Gert-Jan graag onder het motto ‘van buiten word je beter’.

Samenwerking Nieuwsblad Stedendriehoek

Samen naar een schone toekomst. Maar hoe geven we daar nu handen en voeten aan? Wat doen wij als Cleantech Regio en wat kun jij eraan doen? Iedere twee weken verschijnt in Nieuwsblad Stedendriehoek