vervoer-en-bereikbaarheid.jpg

Nieuws

Als kind bouwde ik graag huizen en richtte ze in. Wat maar voor handen was aan materiaal gebruikte ik. Zo gebeurde het regelmatig dat mijn vader op een bank neerplofte zonder kussens.

Die waren omgetoverd tot een huis met schuin dak waar ik net in paste, inclusief balkon met rolgordijn (de poppenkast) en een hobbelpaard in de tuin. Dit alles werd zorgvuldig ingericht. Op het gemopper van mijn vader dat een ‘bank zonder kussens toch echt niet lekker zat’ zei mijn moeder steevast: ‘Ach laat dat kind toch. Wordt ze creatief van.’

De creativiteit is gebleven en de liefde voor (ver)bouwen en inrichten ook. Ik houd van mooie, pure materialen, loop warm voor het vakmanschap waarmee een meubel gemaakt is en ik let op de duurzaamheid en functionaliteit. Trends volg ik niet. Een dure hobby zou je wellicht denken? Helemaal niet. De kringloopwinkel heb ik –met een krappe beurs- in mijn studententijd al ontdekt. Menig antiek, vintage en designpareltje heb ik er vandaan gehaald. Bovendien gebruik ik mijn eigen handen. Stoelen stofferen, meubels opknappen, even behangen, gordijnen naaien, ik draai er mijn hand niet voor om. Met minimale middelen een sfeer neerzetten vind ik een leuke uitdaging. Bovendien geef ik meubels zo een tweede leven. Lekker duurzaam.

Op dit moment ben ik druk aan het ‘ontspullen’. Zo’n 80% van de bij elkaar verzamelde meubels kan niet mee omdat wij een stuk kleiner gaan wonen. Ik selecteer daarbij zorgvuldig wat in het nieuwe huis passend is en wat er toch nog aangeschaft moet worden. Zo is ons bed na vele jaren aan vervanging toe. Mijn man en ik willen dit keer graag een bewuste aankoop doen. Tegelijkertijd willen we ook graag een mooi bed. Het oog wil tenslotte ook wat. We vallen als een blok voor de Auping Essential, van het Deventer bedrijf dat al jaren comfortabele, tijdloze en stijlvolle bedden produceert. Het ontwerp heeft al diverse design awards gewonnen en het ligt heerlijk! Het is ook nog eens het eerste bed ter wereld dat bekroond is met een Cradle to Cradle Silver certificaat. Dit keurmerk garandeert dat het bed voor meer dan 50% bestaat uit hergebruikte materialen, of materialen die recyclebaar zijn. De productiewijze van Auping past dan ook helemaal bij de bouwfilosofie van ons huis.

Enthousiast vertel ik de verkoper dat ik jaren geleden in de kringloopwinkel een ‘vintage’ Auping op de kop heb getikt. Het bed gaat mee naar het nieuwe huis als logeerbed. ‘Wacht, even, dan heb ik iets voor je.’ Hij rommelt in een lade en tovert een productfolder uit 1978 tevoorschijn met daarin het bewuste bed. Het heeft de tot de verbeelding sprekende naam ‘Cleopatra’. Ik mag de folder van hem houden. Auping toont aan dat het kan: tijdloos, functioneel, recyclebaar en betaalbaar design in deze regio produceren. Daar word ik als consument en ‘huizeninrichter’ blij van.

Tanja Abbas

 

Lees ook de andere columns van Tanja


Over Tanja Abbas

Tanja Abbas woont met haar gezin in het buitengebied van Barchem. Ze is van nature een verbinder van mensen, ideeën en mogelijkheden. Ze zet zich als zelfstandig onderzoeker, sociaal ondernemer, spreker en schrijver in voor een samenleving waarin onze verbinding met de natuur en met elkaar weer in balans is. 'Practice what you preach' is haar motto. Zo geeft ze haar visie handen en voeten in de praktijk, op haar eigen enthousiaste, wijze.

Column Groen Doen

Samen naar een schone toekomst. Maar hoe geven we daar nu handen en voeten aan? Wat doen wij als Cleantech Regio en wat kun jij eraan doen? Iedere twee weken verschijnt in Nieuwsblad Stedendriehoek een column onder de titel Groen Doen. De column wordt om en om geschreven door Gert-Jan Hospers, Tanja Abbas en Harry Webers

 

Aanmelden nieuwsbrief

Over Cleantech Regio