Met grote belangstelling volg ik de ‘van-het-gas-af’ discussie in de publieke opinie. Diederik Samson heeft als klimaatonderhandelaar de opdracht van het Kabinet om in 2030 twee miljoen Nederlandse huizen van het aardgasnet af te hebben.

Die opdracht is 'realistisch en ambitieus', zegt Samson in een interview met dagblad Trouw. Zijn woorden kan ik als ‘ervaringsdeskundige’ goed plaatsen. Bij het ontwikkelen van ons gasloze eco-huis hebben we de nodige alternatieven tegen het licht gehouden. Tijdens het ontwerpproces komen we erachter dat alternatieven behalve milieuvoordelen ook zo hun nadelen hebben. Zo zie ik verontrust aan dat veel mensen op houtstook overgaan. Daarin spelen woontrends vaker een bepalende rol dan het milieubewustzijn. Grote palletkachels zijn ‘in’, terwijl men niet beseft dat de palletkorrels van ver aangevoerd moeten worden. Ook open haarden en kachels, omdat het zo ‘gezellig’ is, zijn nog steeds populair. Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat de warmte linea recta weer naar buiten gaat. In dat geval verruilen we het ene probleem voor het andere.

Natuurlijk zijn er ook energiezuinige, accumulerende houtkachels te koop. In eerste instantie is dat ook onze keus. We zitten vrij in een bos, hebben het hout naast de deur en door de hoge bomen kunnen we helaas geen zonnepanelen op het dak plaatsen. Dat laatste stelt ons voor een hele uitdaging. Houtstook lijkt een logische keuze, toch komen we er – om meerdere redenen – op terug. De belangrijkste reden is dat het geen echt toekomstbestendig maatschappelijk alternatief is voor de lange termijn.

Uiteindelijk kiezen wij toch voor een lucht-water warmtepomp. In die techniek is inmiddels de nodige innovatieslag gemaakt. Bovendien zijn er steeds meer gespecialiseerde regionale bedrijven die verstand hebben van de installatie en het onderhoud. Een nadeel is het geluid van de compressor en de ventilator. In een stil bos en dito huis moet ik er niet aan denken dat ik zo’n brom naast mijn slaapkamer heb. Gelukkig hebben we de ruimte en gaat de buitenunit in de vrijstaande garage.

De duurzame maatregelen die wij treffen leveren aan het eind van de streep een nadeel op; voor idealen moet je betalen. Wij willen en kunnen dat ook, maar lang niet iedereen is in die omstandigheid. Dus dames en heren politici, ondernemers, wetenschappers, bouwers, financiers, onderwijs en groene energieleveranciers, ga samen met Samson aan de bak met een integrale aanpak! De beproefde samenwerking in de Cleantech Regio kan daarin een voorbeeld zijn voor het hele land, zo bleek wel weer tijdens de drukbezochte publieks- en bussinessdagen tijdens het Cleantech Tomorrow Event 2018.

Tanja Abbas

 

Lees ook de andere columns van Tanja


Over Tanja Abbas

Tanja Abbas woont met haar gezin in het buitengebied van Barchem. Ze is van nature een verbinder van mensen, ideeën en mogelijkheden. Ze zet zich als zelfstandig onderzoeker, sociaal ondernemer, spreker en schrijver in voor een samenleving waarin onze verbinding met de natuur en met elkaar weer in balans is. 'Practice what you preach' is haar motto. Zo geeft ze haar visie handen en voeten in de praktijk, op haar eigen enthousiaste, wijze.

Column Groen Doen

Samen naar een schone toekomst. Maar hoe geven we daar nu handen en voeten aan? Wat doen wij als Cleantech Regio en wat kun jij eraan doen? Iedere twee weken verschijnt in Nieuwsblad Stedendriehoek een column onder de titel Groen Doen. De column wordt om en om geschreven door Gert-Jan Hospers, Tanja Abbas en Harry Webers