In het kader van Cleantech Tomorrow 2018 vertellen verschillende personen uit de regio hoe zij naar ‘the next level’ gaan of wat hiervoor nodig is. Dit keer is het podium voor Maggie Feng, directeur Wittenborg University.

Apeldoorn is een groene stad, waar het goed leven, wonen en werken is. En allerlei internationaal talent vestigt zich in deze cleantech stad. Dat is goed voor de Cleantech Regio. Maggie Feng, directeur van Wittenborg University of Applied Sciences, maakt zich hier sterk voor.Een vrouw met een internationale missie: kijk over grenzen heen en pak iedere uitdaging met beide handen aan.

Waarom heeft Apeldoorn een internationale school nodig?

“We gaan het in de toekomst niet redden met enkel Nederlands talent. Als we een kenniseconomie willen zijn dan zullen we die kennis ergens vandaan moeten halen. Begrijp me niet verkeerd, in Nederland beschikken we over veel kennis, maar lang niet genoeg om de vraagstukken en uitdagingen waar we ons de komende jaren voor geplaatst zien het hoofd te bieden.”

Aan welke uitdagingen denk je dan?

“De nieuwe economie vraagt heel veel bèta geschoolde mensen. En daar hebben wij te weinig van. De tech opleidingen zijn in opkomst. Echter is er nog steeds te weinig technisch geschoold talent, waardoor de vraag niet makkelijk beantwoord kan worden met talent uit Nederland. Hierdoor kan de Nederlandse tech en smart economie niet concurreren met landen zoals China en India. Je ziet nu al arbeidskrapte ontstaan, iedereen is op zoek naar het schaap met de vijf poten. Steeds vaker wordt internationaal talent gezien als het droomtalent, omdat zij beschikken over meerdere talenten. Alleen moet je dan over de grenzen durven kijken. In de randstad zijn ze al beter ingericht om internationaal talent te werven en te binden. Hier in het oosten missen we de internationale werkomgeving om de talenten binnen te halen en ook hier te behouden.

En in dat gat springt Wittenborg?

“Dat hoop ik wel. In 2008 hadden we nog maar 8 nationaliteiten, nu zitten we op ruim 80 nationaliteiten alleen al in Apeldoorn. De strategische focus lag niet enkel op het aantal studenten, maar voornamelijk op het aantal nationaliteiten. De target was 100 nationaliteiten in tien jaar tijd. Daarom hebben wij nu ook een vestiging in Wenen. Door de centrale ligging in Europa trekt onze campus in Wenen studenten aan uit veel verschillende landen.

Hoe zorg je dat je als internationale school niet de link met je omgeving verliest?

“Van oudsher zijn we een business school, maar natuurlijk kijken we naar de kracht van de omgeving. Apeldoorn is een echte conferentiestad, daarom zijn we naast business ook gestart met de richting hospitality & tourism. Als we in de regio kijken dan zijn we erg goed in cleantech, dus technology management is de derde pijler. En sinds kort hebben we ook de richting education. Daarbij hebben we gekeken naar Zutphen, deze stad heeft heel veel expertise op onderwijsgebied.”

Waarin verschilt het Nederlandse schoolsysteem met buitenlandse schoolsystemen?

“Dat is absoluut de zesjesmentaliteit. Dat is iets waar ik me echt aan stoor. Nederlanders gaan uitdagingen uit de weg. En het Nederlandse schoolsysteem stimuleert dit. Je kunt van vwo naar havo naar vmbo afzakken en heb je geen zin in bepaalde vakken, dan laat je ze toch vallen. Onbegrijpelijk vind ik dat. Waar is het doorzettingsvermogen gebleven?”

Waar komt deze houding vandaan denk je?

“Het is te comfortabel geworden. We moeten niet vergeten dat Nederland heel veel goede jaren heeft gehad. Generatie op generatie heeft enkel welvaart gekend. Daarbij komt het Nederlandse adagium: doe wat je leuk vindt. Doen wat je leuk vindt is doen waar je al goed in bent. Dat hoef je niet te verbeteren. Dat is uitdagingen uit de weg gaan en kiezen voor de makkelijke weg. Verbeter juist de kanten van jezelf waar je nog niet goed in bent. En dat vergt discipline en doorzettingsvermogen. Je skills moeten in balans zijn met elkaar.”

En welke skills volgens jou nodig om the next level te kunnen halen?

“Aandacht en focus. Er wordt teveel gemulti-tasked, of beter gezegd, dat denken mensen te doen. Ik geloof niet in multi-tasken. Je brein kan niet op twee plekken tegelijk zijn. We moeten weer leren focussen. Doen met volledige aandacht. En daarnaast wil ik iedereen adviseren: investeer in jezelf en blijf jezelf ontwikkelen. Echte skills kun je niet leren op korte termijn en met losse trainingen of cursussen, maar ga voor die lange termijn investering. Alleen dan kun je groeien. Daag jezelf uit, zorg dat je kunt blijven concurreren en dat je de juiste skills ontwikkelt. Durf je grenzen te verleggen!”


Kom naar Cleantech Tomorrow 20, 21 en 24 april

Hoe ga jij naar The Next Level? Kom ook naar Cleantech Tomorrow. Meld je hier aan voor de Businessdag op 24 april. Voor de activiteiten in Epe en Voorst op vrijdag 20 april en de Publieksdag op zaterdag 21 april hoef je je niet aan te melden. www.cleantechtomorrow.nl 


Lees ook 

"Werk harder, maar vooral slimmer" - Pim Duterloo

"Iedereen verdient een tweede kans"- Michel Brans

"Alleen kun je veel, samen kun je nog veel meer" - Harjo Pinkster

"The next level zou de norme moeten zijn" - Chaya Oosterbroek