Aanmelden nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van nieuws en evenementen in de Cleantech Regio.

onderwijs-en-arbeidsmarkt.jpg

Nieuws

In het kader van Cleantech Tomorrow 2018, waarin duurzaamheid en the next level centraal staan, laten we betrokken personen aan het woord die met hun activiteiten ‘next level’ verbeelden. Dit keer is het podium voor Michel Brans.

Vol trots laat Michel Brans de oesterzwamkwekerij zien. Een witte zeecontainer waarin grote, vlezige zwammen uit plastic zakken groeien. De zakken zijn gevuld met koffieprut. En dat is niet het enige opvallende, de zwammen worden verwerkt tot veganistische bitterballen, gedraaid door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Kom laten we binnen een bakkie doen,” nodigt Michel ons uit. Michel is ondernemer en initiatiefnemer van Brans Oesterzwamkwekerij, maar bovenal is hij een idealist.

Waar komt dat idealisme vandaan?

“Dat heeft er eigenlijk altijd al ingezeten. Mijn opleiding en de tijdgeest hebben er ook aan bijgedragen. Ik heb milieuchemie gestudeerd eind jaren tachtig toen de milieubeweging op haar hoogtepunt was. Daarna ben ik aan de slag gegaan als productontwikkelaar en langzaamaan in de commerciële wereld terechtgekomen. Maar die oude idealist is nooit weggeweest. Toen mijn baan door een reorganisatie op de tocht kwam te staan, wist ik meteen wat me te doen stond. Er is geen sollicitatiebrief de deur uitgegaan, maar ik ben gaan koffie drinken met verschillende mensen. Honderd gesprekken heb ik gevoerd om te komen tot het plan dat ik nu heb ontwikkeld.’

Hoe wist je of je onderneming kans van slagen had?

“Uit alle gesprekken die ik heb gevoerd heb ik diverse elementen gehaald. Zo wist ik zeker dat ik lokaal, duurzaam en sociaal wilde ondernemen. Plus dat ik iets met mijn handen wilde doen. Iets maken en dan het liefst met voeding. Na nog wat koffieafspraken met Marcel Ellen van de Techniekfabriek van Cambio ontstond het idee om oesterzwam te kweken op koffieprut. Het is een mooi voorbeeld hoe je door in gesprek te gaan met andere ondernemers tot nieuwe ideeën kunt komen.”

Hoe denk jij dan over concurrentie?

“Ik geloof niet in concurrentie. Wat ik doe is verbinding zoeken. Ik zoek verbinding met het MakersDen, met Cambio, met leveranciers, met onderwijsinstellingen, met banken, met de gemeente en ik maak iedereen partner en mede-eigenaar van mijn droom en mijn missie. Ondernemen doe je niet vanachter je bureau in een kantoor, dat doe je door tussen de mensen te staan.”

Wat is jouw les aan andere ondernemers?

“Ga de markt op. Nu. Niet straks en wachten tot je product goed genoeg is, maar ga direct de markt op. Als productontwikkelaar heb ik geleerd dat een product niet perfect hoeft te zijn voor je het lanceert. Je krijgt vanzelf feedback van je klanten hoe je het moet aanpassen. Zo heb ik tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Cleantech Regio gevraagd wat mensen van de oesterzwambitterballen vonden. Ik kreeg als reactie terug dat ze te droog waren. Nou, dan weet je dat en kun je het recept aanpassen. Ik hoef niet voor de klant te bedenken wat hij wil. Dat weet hij heel goed zelf.”

Veel mensen weten Brans Oesterzwamkwekerij al te vinden en je hebt behoorlijk wat media-aandacht gehad. Hoe komt dit denk je?

“Als jij in staat bent om mensen te inspireren en een goed verhaal te vertellen, dan komen ze vanzelf naar jou toe. Dat ik oesterzwammen en bitterballen maak uit een reststroom waar niemand brood in ziet, is zo’n goed verhaal. Het werkt inspirerend. En weet je wat mijn verhaal is?”

Nou? Vertel.

“Maak fouten. Ik leer het mijn kinderen ook: maak fouten. En leer ervan. Ik heb gisteren nog een fout gemaakt: verkeerde folders besteld. Daar kan je heel kwaad over worden, maar dat heeft geen zin. Denk voor jezelf na: hoe heb ik deze fout kunnen maken en leer daarvan. Maar wees niet bang om fouten maken, dat is wat ik mensen wil meegeven.”

Sommige mensen met wie jij werkt hebben ook fouten gemaakt in hun leven. Is dat ook hoe jij naar ze kijkt en ze daarin een tweede kans wilt geven?

“Jazeker. Er kan veel fout gaan in het leven. Voor een verslaving bijvoorbeeld kies je niet bewust. Maar mogen verslaafden er dan niet zijn? Ik vind dat iedereen een tweede kans verdiend. En een derde. En een vierde. Niet iedereen is van huis uit goed toegerust voor dit leven in deze maatschappij. We hebben nu eenmaal niet allemaal dezelfde prachtige bagage. Maar als je deze mensen aandacht geeft, structuur, verantwoordelijkheid en werk dan willen ze écht meedoen. Misschien niet in het hoge tempo van deze maatschappij, maar ze kunnen zeker hun steentje bijdragen. Geef ze wat niemand ze ooit meer kan afpakken en dat is een stukje trots! En ik hoop dáár mijn steentje aan bij te dragen.”

 


Kom naar Cleantech Tomorrow 20, 21 en 24 april

Hoe ga jij naar The Next Level? Kom ook naar Cleantech Tomorrow. Meld je hier aan voor de Businessdag op 24 april. Voor de activiteiten in Epe en Voorst op vrijdag 20 april en de Publieksdag op zaterdag 21 april hoef je je niet aan te melden. www.cleantechtomorrow.nl 


 

Lees ook Next Level verhaal: "Werk harder, maar vooral slimmer" - Pim Duterloo

 

Aanmelden nieuwsbrief en e-zine

E-zine Driehoeksverhouding juni 2018


 cover juni2018 198