Samen naar een schone toekomst. Maar hoe geven we daar nu handen en voeten aan? Wat doen wij als Cleantech Regio en wat kun jij eraan doen?

Iedere twee weken komt in nieuwsblad Stedendriehoek een column onder de titel Groen Doen. De column wordt om en om geschreven door Gert-Jan Hospers, Tanja Abbas en Harry Webers. Deze keer de bijdrage van Tanja Abbas.

Mooi, Regionaal en Energie-neutraal

‘Wat begrijpen jullie niet aan een mooi houten huis?’ zegt onze oudste zoon verontwaardigd als hij het ontwerp van ons energie-neutrale boshuis ziet. Hij denkt bij een houten huis in het bos aan een Canadese blokhut met dikke verweerde balken, robuuste openhaard en minuscule raampjes. Wat hij ziet is een modern ontwerp met een kas, lichte houten kozijnen met veel glas, een accumulerende houtkachel en een zwart gebeitste houten bekleding aan de buitenkant. Jammer voor hem, want mijn man en ik zijn er enorm blij mee.

Wij hebben aan onze speurtocht op internet naar plaatjes van energie-neutrale houten huizen maar een handjevol voorbeelden overgehouden die ons allebei aanspreken. De voorbeeldhuizen komen overal vandaan. Zweden. Finland. Litouwen. België. Oostenrijk. Duitsland. ‘Je moet gaan voor een Duitse firma. Die weten tenminste wat energieneutraal bouwen is.’ ‘Mijn zoon heeft een huis uit Finland laten komen. Prachthuis. Daar zou je eens een kijkje moeten nemen.’ ‘Die houten huizen uit Litouwen zijn stukken goedkoper. Je moet de Litouwse bouwvakkers een aantal weken onderdak geven, maar echt, dan nog scheelt het enorm in de portemonnee.’ Zo krijgen wij regelmatig goedbedoeld (on)gevraagd advies.

Helaas voldoen al deze huizen niet aan een van de belangrijkste criteria uit ons eisenpakket. Wij willen het liefst regionaal bouwen en bij voorkeur met hout uit de omgeving. Daarbij heb ik nog een ander belangrijk punt. Ons nieuwe huis moet ook mooi zijn. Mooi is natuurlijk een discutabel begrip. Wat de een mooi vind, vind een ander spuuglelijk. Ik geef toe dat als het gaat om ‘mooi’ in combinatie met ‘huis en interieur’ ik niet de makkelijkste ben. Ik heb een geheel eigen mening over wat ik absoluut niet mooi vind en wat ik wel mooi vind. Net als onze oudste zoon.

We vallen uiteindelijk als een blok voor het Indigohuis; een ontwerp van de Woonpioniers, een netwerk van jonge architecten en uitvinders, die uit de Tiny Houses beweging komen. Indigo zag het licht tijdens de Circulair Challenge en is gemaakt om achter te kunnen laten. Het huis wordt gebouwd van gezonde materialen die biologisch afbreekbaar zijn; gerecycled papier ter isolatie, panelen van agro-afval en hout. De Woonpioniers werken in netwerkverband samen met een houtconstructiebedrijf uit Holten, een energiearchitect uit Deventer, een installatiebedrijf uit Heeten en voor de wat aparte fundering (we willen geen betonnen plaat) betrekken we een bedrijf uit Ruurlo. De architect komt uit Diepenveen (ook al woont hij nu in Amsterdam) en het houtconstructiebedrijf heeft toevallig vorige winter een gedeelte van het bos gerooid waar wij naast gaan wonen. Zie je wel, denk ik. Het kan wel. Mooi, regionaal en energie-neutraal bouwen. Als je er maar voor kiest.