De definitieve resultaten van alle arrangementen van het sectorplan Samen Werk Maken Van Werk I zijn bekend. Bovendien is een aantal arrangementen van het sectorplan vorig jaar december afgerond.

Tijd om de balans op te maken. In de afgelopen twee jaar is geïnvesteerd in maar liefst 1604 arrangementen door 1604 jongeren, werkenden en WW-ers boven de 50 jaar. Daarbij zijn 551 werkgevers betrokken, en 27 organisaties die het sectorplan hebben ondertekend. Gideon Alewijnse, portefeuillehouder Onderwijs en Arbeidsmarkt namens de Strategische Board Stedendriehoek: “We hebben de behoeftes van jongeren en werkzoekenden in onze regio beter leren kennen, nog beter leren samenwerken en elkaars krachten/talenten weten in te zetten”.

De afgelopen twee jaar waren er zes verschillende arrangementen beschikbaar voor jonge starters (BBL en Startersbeurs), voor zittende werknemers (Mobiliteitsvoucher en Toekomstgerichte Scholing), voor oudere werknemers (Scholingsvoucher) en voor medewerkers in de papier- en kartonsector (BBL, loopbaanchecks en scholingstrajecten). Het aantal arrangementen die van tevoren waren afgestemd moest al snel worden bijgesteld. Een enkeling naar beneden, maar de meeste arrangementen flink omhoog.


Samen de klus klaren

De arrangementen voor BBL plekken en Startersbeurs zijn inmiddels beëindigd. Voor de arrangementen die doorlopen is het maximale aantal aanmeldingen bereikt, en wordt er gewerkt met een reservelijst. Haske van Aken, projectleider sectorplan: “We hebben daadwerkelijk samen werk gemaakt van werk. Ik ben er heel trots op dat ik de verbindende schakel heb mogen zijn als projectleider en dat wij samen deze klus hebben geklaard in de regio”.


Cases uitgelicht

Startersbeurs bij Sallcon

Het team Marketing & Communicatie van Sallcon in Deventer was op zoek naar een redacteur. Gaetana Ferla was net afgestudeerd journalist, en op zoek naar een baan/ervaring. Zij heeft 6 maanden gewerkt met een Startersbeurs. In die periode heeft Elles Reusen, Hoofd Marketing & Communicatie, haar begeleid en na afloop van de Startersbeurs een contractverlenging geboden. Inmiddels heeft Gaetana zich ontwikkeld binnen het team tot allround communicatiemedewerker en verzorgt ze uitstekend de publiciteit voor Sallcon, Deventer Werktalent, DIGIWERKT en Deventer Scoort.


BBL- leerwerkplek bij De Techniek Academie

De Techniek Academie in Harderwijk heeft 28 jongeren een BBL leerwerkplek gegeven, financieel ondersteund door het sectorplan. Het financiële voordeel is ingezet om jongeren die nog niet direct een plaatsing hadden bij een leerbedrijf tóch een kans te bieden. Hierdoor zijn er uiteindelijk méér studenten geplaatst dan in eerste instantie voorzien. Voor De Techniek Academie zelf heeft het sectorplan ook positieve gevolgen. Ze hebben contacten opgedaan en nog meer naamsbekendheid gekregen, aldus Jacques de Groot, directeur van De Techniek Academie.


BBL-leerwerkplek bij HEDI Relatiegeschenken

Het bedrijf HEDI Relatiegeschenken in Zutphen heeft twee BBL-leerlingen aangenomen. Zij voeren allebei als vaste kracht magazijnwerkzaamheden uit. Beide kandidaten zijn door Het Plein Zutphen voorgesteld, en ook aangenomen. Daardoor hoefden ze geen gebruik meer te maken van een uitkering van de gemeente, en hebben ze een mooie leer-werkplek bij een bedrijf gekregen. Daarnaast maakt HEDI voor het inpakken van kerstpakketten nu jaarlijks gebruik van kandidaten uit de bijstand. Een win-win situatie voor beide partijen.


Mobiliteitsvoucher bij Draisma

Aannemingsbedrijf Draisma in Apeldoorn heeft gebruik gemaakt van de mobiliteitsvoucher. Hierdoor is er voor een aantal medewerkers extra budget beschikbaar gekomen om de doorgroeimogelijkheden -en wensen op kortere termijn te realiseren. De ervaring met het inzetten is overwegend positief. Medewerkers hebben sneller een volgende stap in hun loopbaan kunnen maken. Volgens Erna Roberst, HR adviseur bij Draisma, heeft het inzetten van deze voucher een positieve invloed op de medewerkerstevredenheid en de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. “Daarnaast is de kennis binnen de organisatie uitgebreid”.