wonen-en-leefomgeving.jpg

Nieuws

Samen naar een schone toekomst. Maar hoe geven we daar nu handen en voeten aan? Wat doen wij als Cleantech Regio en wat kun jij eraan doen?

Iedere twee weken komt in nieuwsblad Stedendriehoek een column onder de titel Groen Doen. De column wordt om en om geschreven door Gert-Jan Hospers, Tanja Abbas en Harry Webers. Deze keer de bijdrage van Gert-Jan Hospers. 

 

Wie fietst kijkt vooruit

‘Rutte III moet de autoforens verleiden de fiets te pakken’, schreven vier wethouders Verkeer en Vervoer en de Fietsersbond een paar maanden terug in de NRC. Als tien procent van de autoforensen op de fiets zou stappen, zo valt er in het stuk te lezen, dan hoeven we in Nederland niet meer in de file te staan. Weliswaar bedraagt de gemiddelde afstand voor woon-werkverkeer in ons land ongeveer 15 kilometer, met de e-bike ben je er zo. En tijdens het spitsuur vermijd je files, een probleem waarmee steeds meer steden te maken hebben.

Natuurlijk wordt er in Nederland al heel wat afgefietst. Nergens ter wereld vind je relatief gezien zoveel fietsfanaten bij elkaar: op 17 miljoen Nederlanders zijn er 22,5 miljoen fietsen. Bijna een kwart van onze dagelijkse verplaatsingen leggen we per fiets af, in totaal zo’n 15 miljard kilometer per jaar, verdeeld over 250 tot 300 fietsritten per hoofd van de bevolking. Tijdens de ochtendspits zijn er in Nederland zelfs meer fietsen op de weg dan auto’s. Steeds vaker zijn dat ook e-bikes. Het aandeel elektrische fietsen in de verkoop stijgt en bedraagt al bijna dertig procent van het totale aantal nieuw verkochte fietsen. De verwachting is dat dit aandeel zal toenemen, zeker omdat de e-bike het imago van ‘bejaardenbrommer’ is ontstegen en ook steeds meer jongeren trapondersteuning waarderen. Dat fietsen zo populair is, is niet verrassend. Wie fietst, bespaart op de kosten van een auto, niet alleen in de aanschaf, maar ook in het gebruik. Daarnaast is fietsen gezond, voor lijf en leden. Werknemers die fietsen zijn fitter, blijer en productiever. Ook niet onbelangrijk: fietsers dragen bij aan een schoner milieu, want anders dan de heilige koe stoot het stalen ros geen uitlaatgassen uit. Minder auto’s zorgen bovendien voor minder verkeerslawaai op straat.

In het onlangs verschenen regeerakkoord staat: ‘Omdat fietsen een goed alternatief voor het OV en de auto kan zijn, trekt het kabinet eenmalig een bedrag van 100 miljoen euro uit voor cofinanciering van gemeentelijke en provinciale investeringen in fietsinfrastructuur en fietsenstallingen bij OV-knooppunten’. Een hele mond vol, maar het lijkt erop dat Rutte III de oproep van de wethouders en de Fietsersbond serieus neemt. Dat is goed nieuws, zeker voor de Cleantech Regio, waar je ook nog eens kunt fietsen in een landschappelijk aantrekkelijke omgeving. Overal kom je groen, bos of water tegen. Het is vast geen toeval dat Burgers ENR, de allereerste fietsfabriek in ons land, in Deventer is opgericht. Dat gebeurde in 1869, ruim voordat in 1917 – inderdaad, precies een eeuw geleden – Sparta in Apeldoorn het levenslicht zag. Stap als rechtgeaarde inwoner van de Cleantech Regio dan ook op de fiets en rijd de toekomst tegemoet. Want wie fietst, kijkt letterlijk en figuurlijk vooruit.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Over Cleantech Regio