De Cleantech Regio wil in 2030 energieneutraal zijn. Daarvoor zijn o.a. maatregelen voor gebouwen, waaronder monumentale panden, nodig. 

Monumenten vormen een bijzondere categorie in onze verzameling van privaat en maatschappelijk vastgoed. Stijlaspecten, techniek, regelgeving en vaak ook financiering zijn anders c.q. complexer dan gemiddeld het geval is. De Tafel Energietransitie verkende dit thema. De centrale vraag: hoe kunnen wij, met een regionale aanpak, ervoor zorgen dat in monumentaal vastgoed de voor energietransitie benodigde maatregelen worden uitgevoerd?

Kennis delen

Speciaal te gast waren Birgit Dulski (onderzoeker duurzame monumentenzorg) en Mirjam ten Hove (bouwregisseur monumentale gebouwen). Zij werken aan een onderzoeksvoorstel, dat zij dit jaar willen indienen bij de Topsector Kennis & Innovatie (TKI ) van RVO. Een eerste positieve reactie op het projectidee is er al. 

Bouw- en installatiebedrijven richten zich nog vooral op de grotere projecten, waardoor vooral kennis beschikbaar is over huizen uit de jaren 50, 60 en 70 en te weinig over panden van voor die tijd. Ook blijkt het moeilijk voor particulieren om bij de juiste aanbieder uit te komen en om goede prestatieafspraken te kunnen maken. Dulski en Ten Hove pleiten voor een aanpak van energiemaatregelen in monumentale panden, waarbij niet iedere innovatie een incident is/blijft, maar kan worden herhaald op andere plekken. Het starten van een zogenaamd bouwcollectief, een netwerk van vaklui, bouwers en ontwerpers, biedt wellicht mogelijkheden.

Hoe verder?

Meerdere aanwezigen van de bijeenkomst willen meedenken over de totstandkoming van een bouwcollectief. Verder gaan de Monumentenwacht (die regelmatig bij eigenaren van monumenten langskomt) en de Regionale Alliantie (die bezig is met energiebesparing bij inwoners in de regio via onder andere de energieloketten) zorgen voor samenhangender en meer advies aan particuliere monumenteigenaren.


Partijen in de Cleantech Regio die zich willen aansluiten bij het TKI onderzoeksproject van Birgit Dulski en Mirjam ten Hove of meer informatie willen, kunnen mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor  informatie over de Tafel Energietransitie kun je contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of 06 8142 4972.