Al die platte daken van al die bedrijfspanden, huurder Wilfred Pasman en verhuurder Mark Heuvelink kunnen er niet over uit dat die niet vol liggen met zonnepanelen.

Sinds een paar weken zijn er op het magazijn van kangaro KTC aan de Industrieweg op het bedrijventerrein De Mars in Zutphen vierhonderd te vinden en daarmee wordt 1,16 megawatt opgewekt. “Als je als ondernemer geld hebt voor de investering, is het de moeite meer dan waard.”

Binnen 10 jaar terugverdiend

Wilfred Pasman kwam met het idee. Zijn bedrijf vertegenwoordigt zo’n vijftien merken in de Benelux. “Ik kom veel in het buitenland en zag goede voorbeelden van duurzaam ondernemen. Toen dacht ik, hier moet ook wat gebeuren.” Met een enorm plat dak op het magazijn waren zonnepanelen de meest logische aanpassing. In de eigenaar van het pand, Mark Heuvelink, vond hij een enthousiaste partner.

Het duo had er zelf nauwelijks werk aan. “Er zijn gespecialiseerde bedrijven die alles voor je uitzoeken en regelen”, vertelt Mark Heuvelink, die samen met zijn broer eigenaar is van meerdere panden en een schoonmaakbedrijf. “Je moet alleen wat geld kunnen investeren.” De liefde voor het milieu gaat bij ondernemers vaak door de portemonnee, weet Pasman. “Binnen tien jaar is de investering terugverdiend en de panelen gaan 25 jaar mee.” Ook Heuvelink is enthousiast. “Ik hoop dat collegabeleggers denken ‘als hij het kan, kunnen wij het ook’.” Wie vragen heeft mag hem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. “Het begint met de bereidheid er over te denken. Of je nu huurder bent of eigenaar, het kan.”

Mogelijkheden onderzoeken

Het parkmanagement van De Mars is inmiddels bezig om grootschalige mogelijkheden te onderzoeken. De gemeente steunt deze ontwikkeling. Wethouder René Sueters is blij met het initiatief van de ondernemers. “Het is een goed voorbeeld van wat kan. Ook de gemeente vindt duurzaamheid belangrijk, dus we werken en denken graag mee.”