Brussel stond de afgelopen week in het teken van Green Week. In verschillende workshops en evenementen werden ervaringen met elkaar uitgewisseld over het creëren van groene banen om de regionale economie te stimuleren.

Een kolfje naar de hand van de Cleantech Regio die immers de ambitie heeft om 4.000 nieuwe banen te creëren op het gebied van cleantech.

In de workshop 'Green is the new smart' liet Arno Groenendijk van de Cleantech Regio aan de hand van voorbeelden zien hoe deze regio actief aan de slag is met groene banen. Vooral de gerichte inzet op jongeren door middel van onder andere het TechPact en de Cleantech Battles maakte indruk op het publiek, dat bestond uit verschillende Europese regio's en vertegenwoordigers van de Europese Commissie, Climate-KIC en andere netwerkorganisaties. Door jongeren in aanraking te brengen met de mogelijkheden van schone techniek/technologie en ze er in de praktijk mee te laten experimenteren, wordt al in een vroeg stadium gewerkt aan vaardigheden en competenties die nodig zijn voor groene banen.

Wethouder Johan Kruithof van de gemeente Apeldoorn, actief betrokken bij de regionale arbeidsmarkt-ambities van de Cleantech Regio, over het belang van green jobs. “'It's all about the climate, stupid'... Meer dan ooit zie ik dit deze dag in Brussel. Uitwisseling tussen regio's en landen over hun inspanningen om green jobs te realiseren zijn onontbeerlijk en noodzakelijk. Apeldoorn en de Cleantech Regio spelen daarbij een voortrekkersrol. Mooi om mee te maken.”

Meer informatie over de Green Week, green jobs en de plannen van de Europese Commissie? Klik hier.