Leerlingen van 2 vwo van het Etty Hillesum Lyceum De Boerhaave in Deventer zijn de winnaars van de Cleantech Talent Award 2023. In het gemeentehuis in Epe namen Nora, Jorieke, Olivier en Dirk een cheque van €600,- in ontvangst. ‘Een geweldig out of the box oplossing voor een complex probleem’ aldus de jury.

De winnaars waren blij verrast. Nora Jonkers, Jorieke Bakker, Olivier Kiffen en Dirk Doude van Troostwijk van het Etty Hillesum Lyceum in Deventer: ‘Onze eerste reactie was: ‘Hè, wij?’ We konden het gewoon niet geloven. We hebben het idee voor onze stikstof opnemende platen vrij snel ontwikkeld en uitgewerkt. Daarom hadden we geen hoge verwachtingen. Het meedoen en het hier staan was al geweldig. Stikstof is nu super actueel en onze platen kunnen overal geplaatst worden en gaan tien jaar mee. Nu we gewonnen hebben, gaan we ons idee verder uitwerken’.

Allemaal winnaars

‘De uitreiking van de Cleantech Talent Award kent alleen maar winnaars’, aldus dagvoorzitter Arko van Brakel, directeur Regio Stedendriehoek. Want ook de andere scholieren(teams) van het Eligant Lyceum in Zutphen, het RSG Noord Oost Veluwe in Epe en het Veluws College Walterbosch in Apeldoorn gingen met een mooi geldbedrag naar huis. Van een profielwerkstuk over circulaire bouw, een onderzoek naar de geschikte elektromotor voor een solarcart tot het maken van een biologische na-zuiveringssloot. De jury was onder de indruk van de oplossingen voor een duurzame, circulaire toekomst van deze jonge talenten.

Verfrissende ideeën

Arko Van Brakel: ‘Als Regio Stedendriehoek vinden we het heel belangrijk om jongeren een podium te geven en te betrekken bij hun eigen toekomst. Daarom ondersteunen we al jaren de Talent Award. Wij ‘ouderen’ hebben soms oogkleppen op als het gaat om vernieuwende ideeën. Want laten we jonge mensen niet, met onze wijsheid van gisteren, de dromen van morgen afnemen. Jongeren hebben verfrissende ideeën en denken out of the box. Dat is precies wat we nodig hebben voor een duurzame toekomst van onze regio en onze planeet.’

Trashpacker Tijmen Sissing inspireert

Terwijl juryleden Richard Daamen (Managing director Belimo), Reinier Gieteling (Directeur Redon Bouw), Johannes Kingma (Production manager VMI Group) en Yvette Vink (Marketing Manager Belimo) zich beraadden, inspireerde Trashpacker Tijmen Sissing de scholieren en het publiek met zijn verhaal. Dat verhaal begon met backpacken en een ‘clean-up’ op een strand in Zuidoost-Azië en groeide uit tot een wereldwijde beweging van Trashpackers. Sissing woont tegenwoordig in onze regio, in Deventer. ‘Onderschat nooit wat je door hele kleine simpele dingen kunt doen doet. Eigenlijk precies wat ik doe én wat hier vandaag ook gebeurt. Ik word blij van de mooie projecten die ik hier vandaag langs zie komen. Vooral omdat het zo knetterurgent is. Je ziet hoeveel impact jouw actie kan maken.’ Een mooie aanmoediging voor de scholieren om vooral door te gaan met hun ideeën.

Bekijk hieronder de aftermovie 

 

De Cleantech Talent Award is een initiatief van het Platform Techniek Stedendriehoek en wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Stedendriehoek en gemeente Epe. Het prijzengeld wordt mogelijk gemaakt daar VMI Group, Belimo en Redon Bouw.

Cleantech Battle: wedstrijd voor studenten 

Naast de Talent Award is er de Cleantech Battle. Dit is een wedstrijd voor studenten uit het mbo, hbo en wo in Oost-Nederland met een briljante oplossing op het gebied van duurzaamheid en schone technologie. De inschrijving voor de Cleantech Battle is inmiddels ook geopend. Lees meer.