Shira van der Werf is sinds 1 januari 2022 onze adjunct-directeur. Wat heeft dit eerste jaar haar gebracht en wat heeft het haar geleerd? Shira: ‘Sinds dit jaar werk ik hard mee aan onze regionale opgaven. Wat voor mij echt belangrijk is gebleken, heb ik samengevat in vijf punten. 

 In willekeurige volgorde:

 1. Het belang van (regionaal) samenwerken is glashelder…
  Elk nadeel heeft zijn voordeel: we hebben momenteel met zoveel crisissen te maken, dat het voor iedereen duidelijk is dat je in je eentje of lokaal vaak de oplossing niet meer kan vinden. We hebben elkaar nodig om ook in de toekomst nog fijn te kunnen wonen, werken en leven.   
 2. …maar samenwerken gaat niet vanzelf
  Dat we samenwerken nodig vinden is één, maar het ook goed kunnen is iets anders! Verschillende belangen en culturen maken het soms moeilijk elkaar te vinden. Maar het is nooit onmogelijk. Ik geef wel vaker het voorbeeld van het maken van mayonaise. De benodigde ingrediënten (ei, olie, mosterd) lijken eerst geen geheel te kunnen vormen, maar als je er even je best voor doet dan blijkt dat prima te kunnen.
 3. Elkaar ontmoeten helpt
  Hoewel online een heleboel mogelijk is gebleken en we in de regio Stedendriehoek een ster zijn in virtueel samenwerken, is de fysieke ontmoeting cruciaal voor succesvolle samenwerking. De kracht zit in de momenten om de inhoudelijke gesprekken heen. Bij de koffiezetautomaat, in de wandelgangen. Door de mensen achter de functies te zien, ontstaat wederzijds begrip waardoor het veel fijner samenwerken is.
 4. Het zijn de individuen die het verschil maken
  Die mensen achter de functies? Die maken de regio. Regionale samenwerking is niet van organisaties of instellingen. Nee, regionale samenwerking gebeurt door die gedreven professionals bij gemeenten, onderwijs- en kennisinstellingen, bedrijven, provincies en onze netwerkorganisaties. Professionals die zich met hart en ziel inzetten omdat ze willen bijdragen aan een mooie toekomst voor de generaties na ons. Laten we dat ons regelmatig herinneren.
 5. Vriendelijkheid brengt je heel ver
  Die gedreven professionals lopen het hardst als ze gewaardeerd worden voor wat ze doen. In drukke tijden werken aan belangrijke plannen waar afbreukrisico's aan zitten kan er nog wel eens voor zorgen dat we het vooral nog over de inhoud hebben, en niet meer over de mensen die met de beste intenties en hun deskundigheid zich inzetten voor onze regio. Laten we eens wat vaker 'dankjewel voor je inzet' en 'wat fijn dat je er bent' zeggen, dan gaat regionale samenwerking nog meer vliegen. Voor mij alvast een goed voornemen voor komend jaar!