Het is bijna kerst! Totdat het zover is, openen we elke werkdag een vakje van onze adventskalender. Hierin vind je links naar updates van collega's, filmpjes én actuele weetjes. Vandaag vertelt Joost Leferink, die onder andere de Adviestafel voor de Regionale Energie Strategie (RES) organiseert, wie hij is, wat deze tafel doet en hij nodigt je uit om aan te schuiven.

‘Mijn naam is Joost Leferink en ik woon met mijn vrouw en twee kinderen in Apeldoorn. Als ik niet aan het werk ben voor de regio dan ben ik vaak op de Veluwe te vinden, waar ik de mooiste plekken verken.

Aan de Adviestafel van de RES zitten regionale vertegenwoordigers van belangenverenigingen, brancheverenigingen en koepels van initiatiefnemers uit de regio. De tafel geeft gevraagd en ongevraagd advies op het RES-proces. Het is een soort denktank, die over de inhoud maar ook de uitvoering nadenkt.

Bij het opstellen van de RES 1.0 startte de Adviestafel. Na afgelopen zomer hebben we de tafel nieuw leven ingeblazen, om zich bezig te houden met de voortgang en herijking van de RES. Het is mooi om te ervaren dat er met een open mind en op innovatieve wijze wordt gesproken over het RES-proces. Vaak maakt de tafel een vertaling van het beleid naar de maatschappelijke gevolgen van dit beleid en de praktische gevolgen hiervan voor de achterbannen van de deelnemers.

De uitdaging voor 2023 zal zijn om vooruit te blijven kijken naar de inhoud en uitvoering van de RES. Daarnaast willen we graag het open karakter van de Adviestafel breder uitdragen en zo meer regionale belangenbehartigers aan te laten sluiten vanuit hun kennis en expertise. Volgend jaar zal steeds duidelijker worden over welke rollen, verantwoordelijkheden en taken er ingevuld moeten worden om ons bod van 1.07 TWh duurzame energie-opwek (uit de RES 1.0) in 2030 te behalen. Dit geeft initiatiefnemers meer inzicht, ruimte en perspectief om bij te dragen aan deze gezamenlijke doelstelling!

Ben jij een partij die hierin een bijdrage kan leveren? Of wil je eerst meer weten? Neem contact met me op!’

Joost Leferink

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 06-13361689