Van 23 tot en met 27 september zijn de landelijke Sustainable Development Goals Action Days. Ook in Apeldoorn is hier volop aandacht voor. Op vrijdag 23 september komen de Gelre Regio Partners bijeen en op zaterdag 24 september kunnen Apeldoorners met elkaar en een groot aantal van die partners in gesprek over actuele en duurzame thema’s.

De Sustainable Development Goals (SDG’s) of Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen startten in 2015 en lopen nog tot 2030. Achter de zeventien doelen zitten 169 targets die het nog concreter maken.

Apeldoorn

Inwoners van Apeldoorn en omgeving kunnen zaterdag 24 september van 11.00 tot 15.00 uur in gesprek met verschillende organisaties uit de regio Apeldoorn over belangrijke thema’s als duurzaamheid, klimaatverandering, gezondheid, de toekomst van het onderwijs en gendergelijkheid. De bijeenkomst is in Wittenborg University tegenover het station en wordt georganiseerd door Gelre Regio Partners. Dit is een samenwerkingsverband van onder meer de gemeenten Apeldoorn en Epe, provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe, Circulus, maatschappelijke organisaties als Foenix Kringloop, diverse onderwijsinstellingen en zorgorganisaties.

Gelre Regio Partners

De bijeenkomst in Apeldoorn is een vervolg van De Klimaatles die werd gehouden op 12 oktober 2021 in de Grote Kerk in Apeldoorn. Verschillende professionals spraken toen vanuit diverse invalshoeken over klimaatverandering, de VN Agenda2030 en de duurzame ontwikkelingsdoelen. Als vervolg hierop sluiten de Gelre Regio Partners aan bij de regionale duurzame ontwikkelingspraktijk. Met een brede, sector overstijgende beweging voor samenwerking van overheid, burgers, onderwijs, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven. Op vrijdag 23 september komen de partners bij Circulus bij elkaar in het kader van de start van de landelijke SDG Actiedagen. Wethouder Danny Huizer, gemeente Apeldoorn, Veluwe, Klimaat en Energie, geeft het startsein. Een dag later is de bijeenkomst voor inwoners waarbij een groot deel van de partners aanwezig is.

Landelijk

Wil je bij de landelijke bijeenkomst zijn? Op 27 september worden de SDG Action Days afgesloten met een groot evenement in het Amsterdamse KIT. Het programma bevat volop inspiratie, duurzame wijsheid en cultureel entertainment. Sprekers zijn onder meer Liesje Schreinemacher, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Evi Vet, jongerenvertegenwoordiger biodiversiteit en voedsel naar de Verenigde Naties én Jeffrey Sachs, VN-adviseur, hoogleraar en directeur van het Earth Institute bij de Columbia-universiteit (New York) en directeur van het UN Sustainable Development Solutions Network. Wil je kaarten hiervoor of ben je benieuwd wat er landelijk en lokaal nog meer te doen is? Kijk dan hier.