Deze week vindt in Apeldoorn de Zero Waste Week Apeldoorn 2022 plaats. Tijdens deze week wil dit burgerinitiatief in samenwerking met de gemeente Apeldoorn inwoners bewust maken van het bestaan en de toegankelijkheid van duurzame initiatieven, activiteiten en ondernemingen in de gemeente. Tijdens deze hele week zijn er allerlei activiteiten en op zaterdag wordt tijdens World Cleanup Day het zwerfafval aangepakt. 

Tijdens de Zero Waste Week Apeldoorn gaat Zero Waste Apeldoorn zoveel mogelijk inwoners van de gemeente Apeldoorn informeren over duurzame, beschikbare alternatieven en hen activeren om (de eerste) stappen te zetten richting een duurzame, afvalvrije en verspilling vrije leefstijl.

Programma 2022

Maandag: Ontdek en leer tijdens de bedrijvendag (d.m.v rondleidingen en lezingen) over duurzaam ondernemen, duurzame innovaties & technologie en energie transitie.

Dinsdag: Deze dag staat in het teken van de deeleconomie, circulariteit, tweedehands, hergebruik en minimaliseren. Kortom, een zootje geregeld!

Woensdag: Ga zelf aan de slag tijdens de duurzaam doen dag! Volg een workshop, repareer, maak of upcycle zelf je producten,

Donderdag: Met thema’s als duurzaam eten & drinken, verpakkingsvrij boodschappen doen en voedselverspilling.

Vrijdag: Op Green Friday zet ZWA thema’s als biodiversiteit, land- & water management, moes- & pluktuinen en vega(n) eten in het zonnetje

Zaterdag: Opgeruimd staat netjes! Dus, op World Clean up Day, gaan we met z’n allen het zwerfafval te lijf ter land en op het water; wandelend, joggend, roeiend of SUPpend, voor een Schoon Apeldoorn!

5 R’en van Zero Waste

Zero Waste Apeldoorn (ZWA) is een burgerinitiatief dat in 2018 op Facebook is opgestart door Tiphaine Bresser, in navolging van Zero Waste Nederland. Zero Waste staat voor een leefstijl waarin het basisprincipe van 5 R’en wordt gehanteerd: Refuse (weiger), Reduce (verminder), Reuse (hergebruik), Recycle en Rot. Inmiddels telt Zero Waste Apeldoorn ruim 1000 volgers en betrokken leden. Maandelijks organiseert ZWA in samenwerking met Heel Apeldoorn Rein zwerfafval-opruimacties in Apeldoornse wijken met een groeiende groep vrijwilligers.

Duurzame keuzes

Via social media, een website en een maandelijkse nieuwsbrief van Zero Waste Apeldoorn worden tips en informatie uitgewisseld over een bewuste leefstijl waarin thema’s als afvalvrij, verspilling vrij, hergebruik en circulariteit centraal staan. In de Zero Waste Week komen deze en andere aanverwante thema’s aan bod in lezingen, webinars, workshops, rondleidingen en korting op producten of diensten. Hiermee hoopt ZWA Apeldoorners te laten zien hoe leuk, makkelijk en betaalbaar het vaak is om duurzamere keuzes te maken.

Het volledige programma van de Zero Waste Week is hier te vinden.

Het is deze week ook de Verspillingsvrije Week. Kijk hier voor meer info hierover