Eiwit uit eigen regio wordt alsmaar belangrijker. Aanleiding voor Loonwerkbedrijf Hofmeijer uit Voorst om een demoveld met eiwitrijke gewassen aan te leggen en te experimenteren met natuurinclusieve teeltmethodes. Op 25 augustus is er de mogelijkheid om het demoveld in Brummen te bekijken en kennis te maken met de teelt van gewassen zoals veldbonen, erwten, lupine, luzerne, sorghum, vezelhennep én met diverse mengteelten.

Samen met agrariërs in de omgeving onderzoekt Hofmeijer de mogelijkheden voor het telen van andere gewassen. Het demoveld in Brummen is een uniek veld geworden met in totaal 22 verschillende teelten. Op donderdag 25 augustus is er uitgebreid de mogelijkheid om het demoveld te bekijken. Daarnaast zijn er vier workshops, waarbij ondernemers uit de regio hun kennis en praktische inzichten over bodem, biodiversiteit en eiwitteelt delen. Daarnaast zijn er innovatieve machines te zien, zoals de cameragestuurde schoffel, ecoploeg, wiedeg en schoffelrobot.

Deze dag is in de eerste plaats bedoeld voor boeren en loonwerkers, maar óók biedt het programma veel relevante kennis voor beleidsmakers, ketenpartijen en andere agro en food ondernemers.

Programma

10:00 - Ontvangst met koffie en thee
10:30 - Welkom door Alfons van den Belt - De Innovatie Coöperatie
10:40 - Introductie en aftrap met Sjoerd Elgersma - Hofmeijer Loonwerkbedrijf BV
Tallien Fokkema - Leernetwerk Natuurinclusieve Landbouw Brummen
11:00 - 20 minuten-sessies: Ondernemers aan het woord

Diverse teelten en bijzondere gewassen
Teeltadviseur Herbert Hofmeijer uit Voorst gaat in op de teeltechnische eigenschappen van gewassen, zoals mais, sorghum, erwten, veldbonen, graskruidenmengsels en lupinen

Een gezonde bodem is de basis voor een gezond gewas
Akkerbouwer Frans Koeckhoven uit Ursem (NH) en melkveehouder Jan Willem Breukink uit Brummen gaan dieper in op natuurinclusief telen. Wat levert minder intensieve grondbewerkingen op voor bodem en gewas?
Toepassen regionale grondstoffen in je bedrijf. Melkveehouder Bart Terwel uit Voorst deelt zijn ervaringen met het regulier telen van veldbonen en hoe dit uitpakt voor zijn bedrijfsvoering én de koe

Peulvruchten telen voor humane voeding
Akkerbouwer Bas Tempert uit Lemele deelt zijn ervaringen met het telen van lupine en gaat in op de potentie van lupinebonen als hoogwaardig eiwitrijk gewas.

12:30 - Lunchbuffet met gehaktballen en lupine-burgers uit de streek
13:15 - Bekijk de demovelden met verschillende gewassen, laat je informeren en inspireren door diverse bedrijven en ter plaatse te bekijken machines, zoals:

  • Biofrees Ortolan
  • Schoffelrobot NAIO Oz
  • Einböck cameragestuurde schoffel
  • Ecoploeg Ovlac
  • Wiedeg Einböck Aerostar
  • Precisie zaaimachine Kverneland Optima HD edrive 50

Aanmelden

Aanmelden via: www.deinnovatiecooperatie.nl/agenda
Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht
Locatie: Perceel t.h.v. Eerbeekseweg 22 (N787) in Brummen