Op 22 mei is het de internationale Dag van de Biodiversiteit. Daarom openen op 21 en 22 mei diverse boeren in Gelderland hun deuren om te laten zien hoe zij bijdragen aan biodiversiteit. Na een rondleiding, workshop of tijdens een fietstocht kunnen bezoekers ook producten kopen voor een lekkere duurzame maaltijd.

Maar liefst 20 tot 35% van de milieubelasting en CO2-uitstoot komt van voedsel. Door duurzamer te eten kun je je milieu-impact tot wel 50% verlagen. Mede daarom hebben diverse natuur- en milieuorganisaties, waaronder Natuur- en Milieu Gelderland, zich verenigd in de GoodFoodClub.

Op bezoek bij lokale boeren

Tijdens een rondleiding bij bijvoorbeeld boerderij Korenblik in Warnsveld (gemeente Zutphen) of boerderij Ruimzicht in Halle (gemeente Bronkhorst) kunnen bezoekers met eigen ogen zien hoe biologische bedrijfsvoering bijdraagt aan biodiversiteit. In restaurant Oud Vuren kunnen bezoekers een lunch nuttigen en het verhaal horen over de ‘buitengewone varkens’ die gezellig rond het restaurant scharrelen. En op zondag is ook Herenboerderij De Groote Modderkolk in Loenen (gemeente Apeldoorn) open. Ook zijn er vijf verschillende fietsroutes te downloaden die allemaal langs boeren gaan die lokaal en duurzaam produceren. Het aantal activiteiten wordt nog uitgebreid.

Belangrijke rol voor consumenten

Consumenten spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van meer biologische, natuurinclusieve landbouw. Door producten te kopen bij de boeren die hier aandacht aan besteden, kunnen consumenten zelf een bijdrage leveren. Meer vraag naar biologische en lokale producten helpt bovendien gangbare boeren om ook de stap naar biologische of meer natuurinclusieve bedrijfsvoering te zetten.

Internationale Dag van de Biodiversiteit

De Verenigde Naties ondertekenden in 1992 het Verdrag inzake Biologische Diversiteit. De ondertekenaars, ook Nederland, verplichtten zich de biodiversiteit in hun eigen land te beschermen en ook maatregelen te nemen ter ondersteuning van de bescherming van de biodiversiteit wereldwijd. Sinds 2000 wordt deze dag jaarlijks op 22 mei gevierd.

Zelf meedoen als boer?

Ben jij een agrarisch ondernemer die biologisch boert en wil je je bedrijf ook openstellen of 21 en/of 22 mei? Stuur dan een mail naar Eke Kuiper, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kijk voor alle activiteiten op 21 en 22 mei op www.goodfoodclub.nu/agenda