Op maandag 21 maart houdt Envaqua het eerste Online Café Waterpolitiek over drinkwaterverspilling. De verdroging van Nederland neemt toe. Dat vraagt om nieuwe regels voor optimaal gebruik van drinkwater. Het heeft geen zin om de kraan dicht te draaien tijdens het tandenpoetsen als er verderop nog kubieke meters drinkwater worden verspild.

In ons ‘waterrijke’ en ‘natte’ Nederland zijn droogte en verdroging een steeds groter probleem. De droogte heeft vooral impact op de landbouw en natuur. Minder neerslag zorgt voor een lagere gewasopbrengst. Vooral op de hoge zandgronden van Zuid- en Oost-Nederland zien we die gevolgen. Daar komt bij dat in droge periodes de drinkwatervraag stijgt. Drinkwaterbedrijven hebben steeds meer moeite om aan de vraag te voldoen en moeten in bepaalde gevallen nieuwe klanten zelfs afwijzen. Watertekort leidt er inmiddels toe dat bedrijven zich in bepaalde gebieden niet willen vestigen.

Waterbesparing

Er wordt door de rijksoverheid onvoldoende gekeken naar de mogelijkheden om het gebruik van drinkwater te verminderen. Wet- en regelgeving uit de tijd van waterovervloed en rigide interpretaties daarvan staan technologische innovatie en uiteindelijk waterbesparing in de weg.

Sprekers

Tijdens het online Café zijn er diverse sprekers, waaronder Christian Beuzel, projectleider Watertest Network in de Cleantech Regio. De overige sprekers tijdens Online Café Waterpolitiek over drinkwaterverspilling zijn:

  • Esther de Snoo - Nieuwe Oogst - dagvoorzitter
  • Fahid Minhas - Tweede Kamerlid VVD
  • Jelle Hannema - CEO Vitens
  • dr. Herman Kasper Gilissen - Utrecht Centre for Water, Oceans & Sustainability
  • Pof. dr. Mabel Gil - Spaanse Research Council
  • Martine Onderwijk - 2 Sisters-Storteboom
  • Christian Beuzel - Waterkoplopers Industrie Gelderland
  • Atta de Tolk - Spoken Word kunstenaar
  • Niels Zuurbier - LTO-vakgroep akkerbouw/vollegrondsgroente

Leefbaar en gezond

De missie van Envaqua is om als ambitieuze water- en milieutechnologiebedrijven onze omgeving leefbaar en gezond te houden en klimaatverandering te beperken. Elke maand organiseren Expertgroepen een TechTalk om de nieuwste innovaties op het gebied van water- en milieutechnologie onder de aandacht te brengen. Met dit eerste ‘Online Café Waterpolitiek’ richt Envaqua zich op politici, ambtenaren en onderzoekers op de Haagse vierkante kilometer. Ook probeert ze knelpunten in wet- en regelgeving op een toegankelijke manier te bespreken. Het eerste Online Café Waterpolitiek wordt mede mogelijk gemaakt door Envaqua-lid Smartwash Solutions uit Nijverdal.

Aanmelden

Datum: maandag 21 maart 2022
Tijd: 10.00 – 11.30 uur
Aanmelden: Dat kan hier
Meer info: Envaqua