BNR Nieuwsradio en adviesbureau TwynstraGudde hebben de podcast- en videoserie Nieuw Nederland gemaakt. In acht afleveringen gaan ze dieper in op complexe ruimtelijke vraagstukken die een belangrijke rol spelen tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Één aflevering gaat over het Regio Deal-project GLDH2 uit Zutphen en de bouw van een fabriek voor groene waterstof.

Het bouwen van een binnenlandse fabriek voor groene waterstof is een flinke opgave. De investering is groot en een sluitende businesscase is moeilijk. In Zutphen lijken drie initiatiefnemers op leeftijd op het terrein van een koperproducent de perfecte locatie te hebben gevonden: makkelijke toegang tot water en schone energie, en omringd door potentiële afnemers. Samen met partijen uit de regio proberen zij daar een grote stap voorwaarts in de energietransitie te realiseren. Maar dat is nog niet zo eenvoudig.

Kansen voor duurzamer Nederland

Een robuuste waterstofketen biedt grote kansen voor een duurzamer Nederland. Het bouwen van waterstofketens is echter niet eenvoudig en geen enkele partij kan dit alleen. Het vraagt om cross-sectorale en publiek private samenwerkingen tussen overheden, marktpartijen, infrastructuurbeheerders, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. TwynstraGudde begeleidt deze samenwerkingen als onafhankelijk partner in dit proces.

Waterstofwijzen

In deze nieuwe podcast serie ontdekt journalist Maarten Bouwhuis op de racefiets Nieuw Nederland. In acht verhalen wordt de complexiteit van de ruimtelijke ordening in Nederland blootgelegd. Andere titels in deze podcasts serie zijn onder meer: Hoe Hilversum huisvesting hervormt, Polderen in de Peel en BIC Eindhoven: van Big naar Beter. In de aflevering over ‘Waterstofwijzen uit het Oosten’ komen onder meer Jan Fikken en Wiebe Boer, twee van de initiatiefnemers van de waterstoffabriek, aan het woord.

Regio Deal

De waterstoffabriek van GLDH2 is één van de Regio Deal-projecten in de Cleantech Regio. Het doel: groene waterstofprojecten ontwikkelen in en voor de regio. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de realisatie van een waterstoffabriek in Zutphen. Met behulp van de Cleantech Regio Deal moet deze eind 2023 verrijzen op industrieterrein De Mars. ‘Met de fabriek gaan we voorzien in een groot deel van de toekomstige regionale behoefte aan waterstof’.

Luister hier de podcast: Waterstofwijzen uit het oosten