Het is eindelijk zover: Nederland heeft weer een regering. In het nieuwe kabinet zitten twintig ministers en negen staatssecretarissen, met veel bekende maar ook enkele nieuwe namen. Christianne van der Wal (VVD), gedeputeerde in Gelderland, is gestart als minister voor Natuur en Stikstof en Rob Jetten (D66) is de nieuwe minister voor Klimaat.

Het was de langste formatie ooit, maar maandag 10 januari was het dan eindelijk zover: het nieuwe kabinet is beëdigd. De bordesscène vond plaats in de week dat het precies een jaar geleden is dat het kabinet aftrad vanwege de toeslagenaffaire. Het is voor het eerst dat Nederland specifiek een minister voor klimaat krijgt.

Minister voor Klimaat

Rob Jetten (D66) ís die eerste minister voor Klimaat. Hij studeerde bestuurskunde in Nijmegen en werd in 2008 beleidsmedewerker van de Eerste Kamerfractie van D66. Hij was vervolgens fractievoorzitter van D66 in Nijmegen (2010-2017) en werd in 2017 lid van de Tweede Kamer. Een jaar later werd hij fractievoorzitter van D66, waarmee hij Alexander Pechtold opvolgde. Jetten maakte in 2021 bekend niet voor het lijsttrekkerschap te gaan, en ruimte te maken voor Sigrid Kaag. Jetten was haar medeonderhandelaar tijdens de kabinetsformatie. Jetten woont in Ubbergen bij Nijmegen.

Minister voor Natuur

Christianne van der Wal (VVD) is de nieuwe minister voor Natuur en Stikstof. Van der Wal is geboren in Oldenzaal en was onder meer gemeenteraadslid (2010-2014) en wethouder (2014-2019) in Harderwijk. Sinds 2017 is ze landelijk voorzitter van de VVD en daarmee behoort ze tot de partijtop. Van der Wal is sinds 2019 gedeputeerde in Gelderland. Zij was verantwoordelijk voor economie en innovatie, mobiliteit (exclusief openbaar vervoer), luchtvaart, gebiedsagenda Gelderse Corridor en FruitDelta, project Rail Terminal Gelderland en project Beter Bereikbaar Wageningen. Vanuit haar rol was Van der Wal ook betrokken bij Cleantech Regio en projecten in de regio. Zo was ze onder meer jurylid in de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20.