Er gebeurde veel in 2021. Daarom blikken we terug op het afgelopen jaar met onze tien best gelezen berichten. Vandaag op 3 de Cleantech Battle die werd gewonnen door Lisa Boas, Mathijs Remmers, Johan Duyndam en Samantha Tukker. De studenten van de HAN wonnen de battle met hun circulaire geluidswal. ‘Het zou gaaf zijn als de geluidswal ooit in heel Nederland komt te staan’, blikt Lisa terug.

Op 17 juni 2021 streden vijf studenten(teams) van Hogeschool Saxion, Aventus Apeldoorn en HAN University of Applied Sciences met hun innovatieve ideeën op het gebied van schone technologie om de titel. Die felbegeerde titel ging uiteindelijk naar de Biobases circulaire geluidswal van Lisa, Mathijs, Johan en Samantha. De vier studenten Industrieel Product Ontwerpen van de HAN University of Applied Sciences wonnen een geldbedrag van 3000 euro.

De geluidswal die de studenten ontwierpen is niet zomaar een geluidswal. De zogenaamde Infrawall is gemaakt van 100% herbruikbare materialen. Die zijn ook nog eens biobased, waardoor de CO2 footprint tot wel 80% vermindert ten opzichte van een reguliere geluidswal. De Infrawall maakt bovendien regenwater dat van de weg de berm in loopt bruikbaar in de landbouw en doet dit met zelf opgewekte zonne-energie. Daarnaast zorgt een wal van planten voor meer biodiversiteit. De jury was met name onder de indruk van het totaalconcept dat de Infrawall is. Juryvoorzitter Jeroen Joon: ‘Het is het meest complete circulaire verhaal dat tegelijk bijdraagt aan het Nederlandse landschap. Geen wonder dan ook dat de Provincie Gelderland al heeft toegezegd een pilot Infrawall te gaan plaatsen langs de A348’.

Tweede demo

Volgens Lisa is het nu nog niet zover maar gaat dit zeker gebeuren. ‘Naar aanleiding van onze overwinning zijn er gesprekken geweest tussen ons, de provincie Gelderland en het bedrijf OFN. Tijdens die gesprekken kwamen we tot de conclusie dat het een goed idee is om een pilot neer te zetten. Het project is daarom opgeschaald naar een langdurig project. Er is nu een nieuwe groep derdejaars studenten die een tweede demo versie ontwikkelt. In deze groep zitten ook studenten werktuigbouw die wat meer gespecialiseerd zijn in het maken van berekeningen van onder meer de draagkracht. Daarna komt er nog een derde demo en het is de bedoeling dat in het studiejaar 2023-2024 er daadwerkelijk een pilot van de Infrawall langs de weg komt te staan.’
Voor het winnende team was het wel even lastig om hun ‘kindje’ uit handen te geven aan een volgende groep studenten. ‘Maar zo gaat dat nou eenmaal tijdens een studie’, aldus Lisa. Het gewonnen geldbedrag hebben de vier winnaars onderling verdeeld.

Overige winnaars

De tweede prijs van de Cleantech Battle ging naar Mathijs Pieters, eveneens van de HAN. Hij maakte van het bestaande LCPV-dak prototype een eerste schaalbaar en universeel toepasbaar ontwerp. Centraal daarin staan efficiënte zonnepanelen die bevestigd zijn aan een met het licht meebewegende arm. Binnenruimtes worden prettiger verlicht en minder warm, terwijl de opgevangen energie én de airco op halve kracht voor forse besparingen en grote winst op gebied duurzaamheid zorgen. De derde prijs ging naar Sytse de Vries van Hogeschool Saxion die een machine ontwierp waarmee voorkomen kan worden dat blauwalg open water bederft. Een vlot met eigen zonne-energievoorziening zuivert het water en voegt zuurstof toe waardoor blauwalg geen kans meer krijgt.

8e Cleantech Battle

In 2021 werd alweer de achtste Cleantech Battle gehouden, waarbij studententeams uit het MBO, HBO en WO in Oost-Nederland hun oplossing voor vraagstukken op het gebied van schone technologie bedenken en presenteren. De jury bekijkt welk project het breedst inzetbaar, meest innovatief en duurzaam is, en houdt bovendien in de gaten of er een gezonde businesscase van te maken is. Het winnende team ontvangt een cheque van 3000 euro. In 2022 volgt opnieuw een Cleantech Battle.