Er gebeurde veel in 2021. Daarom blikken we terug op het afgelopen jaar met onze tien best gelezen berichten. Vandaag op 6 Burgerboerderij De Patrijs. Een gangbare melkveehouderij omschakelen tot een natuurinclusief ecologisch bedrijf. Dat is de droom van Johannes Regelink en Joanne Malotaux. Helaas ging de aankoop van een boerderij in Vorden niet door en is het stel opzoek naar een andere boerderij in de regio waar ze wél hun droom kunnen verwezenlijken.

In een jaar waarin boeren volop protesteerden, zijn er ook ondernemers die het anders doen. Johannes: ‘Mijn vrouw Joanne en ik spelen al langer met het idee dat we iets in de wereld willen zetten dat er zonder ons niet zou zijn. Ik ben ecoloog, zij is bioloog dus het moest iets zijn rondom landbouw, voedsel en ecologie. Dus toen mijn ooms vroegen of ik hun melkveebedrijf in Vorden wilde overnemen, zijn we er over gaan nadenken.’ Ondanks dat de twee niet op een boerderij zijn opgeroeid en geen ervaring met boeren hebben, besloten de jonge ondernemers het te doen. ‘Maar, wel op een heel andere manier.’

Op zoek naar andere locatie

Recent werd bekend dat de overname van de familieboerderij niet doorgaat en dat Johannes en Joanne op zoek gaan naar een andere boerderij. In een brief aan de buurt zeggen ze hierover: ‘Toen Tonnie en Garrit mij vroegen om de boerderij over te nemen, kreeg onze droom kans van slagen. Onze droom is om een andere manier van landbouw in praktijk te brengen. We gingen aan de slag met de opzet van Burgerboerderij De Patrijs. We hebben veel geleerd van Tonnie en Garrit op de vele dagen dat we hen op de boerderij hebben mogen helpen. Ons enthousiasme om Nieuw Venhorstink over te nemen groeide. Wat in de verkoop van de boerderij voor Tonnie en Garrit belangrijk is en wat voor ons belangrijk is om De Patrijs daar te kunnen vestigen, hebben we niet samen kunnen brengen. Dat vinden we erg jammer. We gaan nu op zoek naar een andere boerderij in de buurt van Vorden om onze ambitie in praktijk te brengen. We zijn Tonnie en Garrit dankbaar voor de tijd die ze aan ons besteed hebben en de ruimte die ze ons hebben gegeven om De Patrijs te kunnen starten. We gunnen hun nog vele jaren levensgeluk met en op de boerderij. We danken de buurtgenoten voor de fijne contacten die we met
jullie gehad hebben en die we graag voortzetten’, aldus Johannes Regelink en Joanne Malotaux.

4 burgerboederij De Patrijs Joanne en Johannes 1

Voortgang

In hun nieuwsbrief laat het stel weten op zoek te zijn naar een nieuwe boerderij. ‘Een plek waar de Patrijs neer kan strijken. We voelen ons gesteund door zóveel mensen die deze transitie belangrijk vinden en willen dat Burgerboerderij de Patrijs een succes wordt. We zoeken een gangbaar melkveebedrijf, met minimaal 30 ha grond in gebruik (liever meer), in de regio Zutphen – Vorden – Hengelo – Ruurlo – Lochem. We hebben inmiddels met een andere melkveehouder afspraken gemaakt over de inkoop van melk. Deze melkveehouder is in omschakeling naar biologisch. We zetten de verzuiveling en het kaas maken voort, en we blijven de verslokalen bevoorraden met onze producten en producten van biologische boeren uit de regio.’

Landbouwtransitie

‘Wij geloven heilig in de transitie van de landbouw’, zei Johannes eerder dit jaar. ‘Zoals er nu veelal geboerd wordt, houden we het niet vol. De aarde houdt het niet vol en de meeste boeren ook niet. Ze werken zich kapot, maar halen maar een klein inkomen uit hun werk.’ De manier van ondernemen die Johannes en Joanne voor ogen hebben is op veel fronten anders. Johannes: ‘Op dit moment staan de koeien het hele jaar op stal en bestaat het landschap vooral uit grote eentonige weilanden en maïs. Wij willen dat de koeien grazen in kleinere percelen waarin bijvoorbeeld ook klavers groeien en bomen staan en waar houtwallen de percelen scheiden. Er komt weer ruimte voor bloemen en insecten, we gaan een grote moestuin aanleggen en in eigen winkels verkopen we onze producen tegen een eerlijke prijs. Ook gaan we niet alleen boeren, maar we werken met een team van boeren die ieder een eigen expertise hebben. Saskia Hebel is onze kaasmaker en Erik van der Hoeven is melkveehouder. Zelf willen we eigenlijk alles kunnen zodat we overal kunnen inspringen. Maar zelf gaan we ons voornamelijk bezig houden met het uitdenken van nieuwe dingen.’

Nieuwe verslokalen

‘De meeste mensen zijn enthousiast’, vertel Johannes. ‘Maar er zijn natuurlijk ook sceptici. Dit zijn vooral boeren die zeggen dat onze manier van boeren nooit uit kan. Ik hoop dat wij kunnen laten zien dat het wél kan.’ Deze zomer waren er al twee eigen winkels of verlokalen in Zutphen en Vorden en inmiddels zijn er ook in Eefde en eind november ook in Lochem winkels geopend. In deze onbemande locaties krijgen burgers met een app direct toegang tot de winkel waar ze hun vers boodschappen kunnen doen. ‘Voor 5 euro per jaar kun je lid worden en krijg je toegang. Inmiddels leveren we kaas, yoghurt en melk van De Patrijs en producten zoals vlees, fruit en groenten komen van duurzame boeren uit de omgeving. In de app kunnen de mensen thuis zien wat er op dat moment in de winkel ligt.’

Kennisinstellingen

Johannes heeft stevige ambities. ‘Ik wil graag een katalysator in de landbouwtransitie zijn. Eigenlijk zou ik van deze regio het Silicon Valley van de natuur-inclusieve landbouw willen maken. Hoe mooi zou het zijn als andere agrarische ondernemers kunnen leren van wat wij hier doen?’ Mede daarom werkt De Patrijs samen met verschillende universiteiten en hogescholen die op de boerderij onderzoeken gaan uitvoeren. ‘Bijvoorbeeld naar de omschakeling van kunstmest naar biologische bemesting, biodiversiteit, bodembiologie of koe-gezondheid. Het idee is dat de onderzoekers hun projecten op elkaar afstemmen zodat er onderling ook van elkaar geleerd wordt. Ik hoop dat we hierdoor, maar ook door steeds ons verhaal te vertellen, andere ondernemers ook kunnen aanzetten tot een andere manier van boeren.’

Kijk hier voor meer nieuws info: Burgerboerderij De Patrijs