Hoog bezoek dit jaar in de Cleantech Regio. Zijne Majesteit Koning Willem Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brachten op dinsdag 14 september een streekbezoek aan de regio. Het Koninklijk paar bezocht onder meer de gemeente Deventer én de IJsselbiënnale.

Willem-Alexander en Maxima brachten in september een bezoek aan het zuidelijke deel van Salland. Het streekbezoek startte in Deventer. Hier wandelden ze onder meer door een deel van de stad en bezochten ze enkele ondernemers. Aansluitend spraken ze met betrokkenen over de manier waarop Deventer stadsontwikkeling vorm geeft. Vervolgens reisden de Koning en Koningin Máxima door naar Heeten, onderdeel van de gemeente Raalte en bezochten ze Olst –Wijhe.

IJsselbiënnale

Aansluitend ging het Koninklijk Paar langs bij Stichting IJssellandschap en het koninklijk bezoek werd afgesloten met een impressie van de IJsselbiënnale. De IJsselbiënnale is een internationale kunstroute langs de IJssel waarbij ook Cleantech Regio dit jaar nauw betrokken was. Van Doesburg tot Zwolle waren drie maanden lang tal van activiteiten zoals rondleidingen, lezingen van de kunstenaars, muziek, tentoonstellingen, wandelingen, workshops en theater. Dat gebeurde in de uiterwaarden, bij sluizen, op landgoederen en in de karakteristieke Hanzesteden. In totaal hebben 27 kunstenaars meegewerkt aan de 120 kilometerlange kunstroute waar de impact van klimaatverandering op het landschap van de IJsselvallei centraal stond.

Hoog water

‘De impact van klimaatverandering’, toepasselijker had het thema van de tweede editie van de IJsselbiënnale bijna niet kunnen zijn. Het evenement werd namelijk getroffen door hoog water. Diverse kunstwerken langt de IJssel moesten in verband met het hoge water verplaatst worden of waren tijdelijk niet goed zichtbaar.
Ter ere van het thema liet de IJsselbiënnale, samen met Cleantech Regio, de bezoeker óók zien wat er in de IJsselvallei al gebeurt op het gebied van kringloopsamenleving.  In de reisgids van de IJsselbiënnale stond een korte beschrijving van de 26 kringloopinitiatieven en bij de kunstwerken zelf kon via een QR-code meer informatie worden opgehaald.