Iedere Nederlandse woning beschikt over meerdere containers om afval zorgvuldig te kunnen scheiden. Voor hoogbouw was de optie om etensresten en tuinafval te scheiden er lange tijd niet. Het lectoraat Industrial Design van Saxion, Twente Milieu, TWW en Flow of Innovation vonden elkaar daarom in het project Green Dome: een betongeprinte koepel waarin groenafval op een duurzame manier gescheiden kan worden.

Ruim 25 tot 30 procent van het afval uit hoogbouw bestaat uit groenafval. Het is een doorn in het oog van Twente Milieu, dat ernaar streeft dat de regio vanaf 2030 afvalvrij is. “Als het afval uit flats en appartementencomplexen in een vroeg stadium effectief gescheiden kan worden, zou er daarom een grote stap gezet kunnen worden”, zegt Ivo Vrooijink, onderzoeker van het lectoraat Industrial Design. “Met de deelnemende partners in het project zijn we op zoek gegaan naar een mogelijke oplossing. Daar is het idee voor de Green Dome ontstaan.”

De Green Dome is grof gezegd een betonnen koepel, met daarin een composteermachine. Het idee is dat bewoners van hoogbouw hun groenafval in de Green Dome achterlaten, waarna de composteermachine het groenafval binnen vier weken zelfstandig omzet in hoogwaardig compost. “Het is een mooi circulair concept”, zegt Vrooijink. Studenten en onderzoekers van Saxion hebben zich beziggehouden met de inrichting en het exterieur van de dome. “Voor het project hebben we bijvoorbeeld uitgezocht wat de beste composteeroplossing zou zijn. Na onderzoek zijn we uitgekomen bij het huidige apparaat. Dat wordt in Scandinavië al veel gebruikt.”

3D-betonprinter

Het zwaartepunt voor de Saxion-onderzoekers lag echter in het ontwikkelen van het exterieur van de Green Dome. Daarvoor werd gebruik gemaakt van de 3D-betonprinter van Saxion. Vrooijink: “Aanvankelijk was het idee dat de koepel zo’n 1,5 meter hoog zou worden. Maar vanwege de composteermachine die in de dome komt te staan, moesten we een herontwerp maken. De koepel is nu tussen de 2,5 en 3 meter hoog geworden, met op de grond een doorsnee van 5 meter.”

Toekomst?

Dat de Green Dome uiteindelijk op het terrein van Twente Milieu is geplaatst en niet in de openbare ruimte, is een kleine tegenvaller. Toch is Vrooijink tevreden met het resultaat. “Het is ontzettend jammer dat we de oorspronkelijke locatie niet hebben gekregen, maar hij staat nu ook op een mooie plek, als demonstrator bij Twente Milieu. Het is een innovatief bedrijf, dat constant nadenkt hoe de afvalstroom aangepakt kan worden. De Green Dome is een mooi voorbeeld van hoe het zou kunnen, maar of de Green Dome de toekomst is, is niet gelijk duidelijk”, zegt Vrooijink. “Maar het is wel een mooi, innovatief project. Saxion heeft hiermee aangetoond dat we ook dit soort projecten kunnen oppakken en laten zien wat we kunnen bouwen met onze betonprinter. Innovatieve projecten zoals dit kunnen alleen plaats vinden doordat onze partners erin geloven.”

Lees hier het volledige artikel: Saxion