Li An Phoa, initiatiefneemster van Drinkable Rivers wil dat de IJssel binnen dertig jaar zó schoon wordt dat we eruit kunnen drinken. Daarom loopt Li An tot 18 juni 127 kilometer langs de hele IJssel. Op de openingsdag van de IJsselbiënnale deelt Li An haar ervaringen van de wandeling en tot 19 september is een impressie van de wandeling te zien in Centrale Harculo in Zwolle.

Li An Phoa gaat van Westervoort tot aan het IJsselmeer in gesprek over haar droom met bewoners, schoolklassen, vissers, boeren en burgermeesters. Ze zal hen vragen wat zij kunnen doen om bij te dragen aan de drinkbare IJssel en zal iedereen vragen om het manifest voor een Drinkbare IJssel te ondertekenen. Hiernaast gaat Li An samen met schoolkinderen de waterkwaliteit van de IJssel onderzoeken.

IJsselfamilie

Tijdens deze voettocht wordt Li An vergezeld door journalist en schrijver Maarten van der Schaaf. Geïnspireerd door Humans of New York zal hij portretten maken van markante personen die zij langs de IJssel ontmoeten. Deze portretten maken onderdeel uit van een project dat de IJsselfamilie de komende dertig jaar in woord en beeld zal brengen.
Iedereen kan Li An Phoa vergezellen tijdens haar tocht langs de IJssel. Bezoek www.drinkbareijssel.nl om te zien waar Li An Phoa loopt, en wandel een stuk(je) mee! Op de openingsdag van de IJsselbiënnale op vrijdag 18 juni zal Li An van 16:00-18:00 haar ervaringen van de wandeling delen.

Drinkbare rivieren

Li An Phoa vraagt wereldwijd aandacht voor het belang van drinkbare rivieren. In 2018 liep ze ruim 1000 kilometer langs de Maas, een tocht waarover de documentaire “Drinkbare Maas” werd uitgezonden op NPO2. Het idee voor de IJsselwandeling ontstond tijdens het IJsselbiënnale-project ’Ontmoetingen bij de wilg’ van Birthe Leemeijer in 2020-2021, waarin zij onder een wilg sprak met Wim van Vilsteren. Kijk ook op: https://drinkablerivers.org/

Bron: IJsselbiennale.nl