Waterstofdemowoning Apeldoorn

Kiwa Apeldoorn en netwerkbedrijf Alliander hebben samen een waterstofdemowoning gebouwd in Apeldoorn. De opleidingslocatie is ingericht als woonhuis. Technici leren hier hoe ze in bestaande woonwijken de huidige aardgasvoorziening geschikt kunnen maken voor waterstof. Donderdag 27 mei is de officiële opening van deze allereerste waterstofdemowoning van Nederland.

Alliander werkt momenteel in Lochem aan een pilot waarbij woningen met een aardgas-aansluiting worden overgezet op waterstof. De proef vindt plaats in de wijk Berkeloord. Een wijk waar veel oudere woningen staan die, doordat ze niet optimaal zijn geïsoleerd, minder geschikt zijn voor de toepassing van warmtepompen of aansluiting op een warmtenet. Het vervangen van aardgas door waterstof is daarom een interessant alternatief. Bijkomend voordeel is dat het bestaande aardgasnet gebruikt kan worden en dat er al cv-ketels op de markt zijn die werken op waterstof.

Waterstofpartner

Omdat de meeste monteurs en installateurs weinig ervaring hebben met het ombouwen van gasnetwerken voor gebruik van waterstof, zocht Alliander naar een partner met verstand van waterstof én een waterstofvergunning. Die partner werd gevonden in Kiwa. Kiwa’s locatie in Apeldoorn heeft niet alleen een vergunning voor het werken met waterstof, maar Kiwa is in Nederland ook opleider op het gebied van waterstof en de energietransitie.

Opleidingscentrum

De waterstofdemowoning is een als woonhuis ingerichte demo- en opleidingslocatie. Vakmensen kunnen hier leren hoe ze de bestaande aardgasvoorziening in woonwijken geschikt kunnen maken voor waterstof. Daarnaast wordt de locatie gebruikt voor demo’s, meetings en events voor bewoners, overheden en bedrijven. ‘Met de waterstofdemowoning laten we zien dat waterstof in de gebouwde omgeving uitstekend als brandstof is te gebruiken: een grote stap in de energietransitie’, aldus Kiwa

Cleantech Regio

‘Beide initiatieven, het waterstofhuis en het project in Lochem, passen goed in de ambitie van Cleantech Regio om demonstratieprojecten voor de toepassing en de draagvlak van waterstof te stimuleren’, vertelde Menno van Luijn, themalijnmanager Energietransitie eerder. 'Naast de toekomstige toepassing van waterstof als alternatief voor aardgas in de industrie, is de toepassing van waterstof in de gebouwde omgeving (verwarming) zeer interessant. Uiteraard gaat de regio voor de toepassing van groene waterstof in een duurzaam en toekomstbestendig energiesysteem.’ De opening van de waterstofdemowoning is alleen toegankelijk voor genodigden. 


Meer weten over het waterstofhuis? Neem contact op met Sjoerd Delnooz (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Wil je meer informatie over waterstofinitiatieven in de Cleantech Regio? Neem dan contact op met Themalijnmanager Energietransitie Menno van Luijn (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)