Hittestress aanpakken, dat doe je samen! Provincie Gelderland organiseert daarom samen met verschillende partners de Week van de Hitte. Van 14 tot en met 17 juni 2021 worden diverse inspirerende en interactieve sessies gehouden.

Iedereen krijgt te maken met de gevolgen van temperatuurstijging. Tijdens een hittegolf blijft het lang warm in huis, ervaren kwetsbare ouderen hittestress en krijgt de natuur een klap. Met z’n allen zijn die gevolgen te minimaliseren. Overal zijn aanpassingen nodig; in de woningbouw, openbare ruimte, gezondheidszorg, energietransitie, natuur, sportwereld en nog veel meer.

Gezamenlijk begin

Een gezamenlijke aanpak is cruciaal, maar hoe doe je dat? De Week van de Hitte is een belangrijk begin. Provincie Gelderland nodigt iedereen uit: GGD’en, woningbouwcorporaties, kennisinstellingen, gemeenten, burgerinitiatieven en andere partijen. Wat zijn goede voorbeelden? Welke kennis is er, wat mist er nog?

Online sessies

De Week van de Hitte vindt voornamelijk online plaats. Iedere dag kan je een keuze maken uit meerdere interessante sessies. De sessies zijn interactief; er is ruimte voor eigen inbreng en het stellen van vragen. Het complete programma volgt binnenkort. Hieronder vind alvast als ‘sneak preview’ een inkijkje in enkele sessies.

Een eerste blik op het programma


- Maandagmiddag 14 juni – weersextremen en wegen
Wat betekent hitte voor de infrastructuur? Hoe gaat de provincie Gelderland daarmee aan de slag? Deze sessie is in samenwerking met de afdeling Beheer en Onderhoud Wegen en ingenieursbureau TAUW.

- Dinsdagochtend 15 juni – hitte en gezondheid
Wat is het effect van hitte op de gezondheid van diverse groepen in de samenleving? We trappen af met een panelgesprek tussen diverse landelijke experts uit de gezondheidssector. Daarna volgen diverse deelsessies, onder andere over lokale hitteplannen en de sociale hittekaart. Deze sessie is in samenwerking met provincie Zuid-Holland, verschillende GGD’s en andere stakeholders uit de gezondheidssector.

- Dinsdagmiddag 15 juni – koelen tijdens een hittegolf
Wat kan je als woningbouwcorporatie doen om huurwoningen koel te houden tijdens een hitteperiode? Samen met Groene Huisvesters, TAUW en Klimaatverbond Nederland laten we de resultaten zien van een onderzoek naar de hittebeleving van huurders. Twee Gelderse woningbouwcorporaties geven een aantal praktische tips.

- Woensdagmiddag 16 juni – groene schoolpleinen
In deze sessie, in samenwerking met het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN), kom je erachter hoe je als school hulp kan krijgen bij de ontwikkeling van een groen schoolplein. Hoe begin je? Wat zijn praktische tips?

- Donderdagochtend 17 juni – studiogesprek
Peter Kerris, gedeputeerde Klimaatadaptatie, gaat in gesprek met verschillende gasten (gemeente, waterschap, GGD en woningbouwcorporatie). De gevolgen van hitte zijn zichtbaar in veel verschillende werkvelden. Hoe zorgen we voor een gezamenlijke aanpak van dit probleem?

Meer informatie

Binnenkort starten de inschrijvingen voor de verschillende online bijeenkomsten. Heb je nu al vragen? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onder vermelding van ‘Week van de Hitte’.