Van 30 maart tot 30 september speelt Nederland het NK Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen door groen in zijn eigen (gevel)tuin. In de Cleantech Regio strijden maar liefst zeven gemeenten mee om de titel: Lochem, Apeldoorn, Deventer, Voorst, Zutphen, Epe en Heerde. Lochem staat op moment van publicatie zelfs op een derde plaats.

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Meer groen gaat dit tegen. Wanneer in heel Nederland tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen, worden onze steden en dorpen meer klimaat adaptief en bio divers. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid.

Groen werkt als een spons

Op dinsdag 30 maart startte het NK Tegelwippen dat dit jaar voor de tweede keer wordt gehouden. Tenminste veertig gemeenten strijden in de competitie: welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen gaf samen met Nederlands bekendste TV-tuinman Lodewijk Hoekstra het startschot door de eerste tegel te wippen. ‘Ik hoop dat we dit jaar nog veel meer tegels gaan wippen dan vorig jaar tijdens het NK Tegelwippen. Tegels vervangen door groen is een manier om ons land aan te passen aan klimaatverandering. Groen werkt als een spons en koelelement tegelijk in perioden van droogte en hitte’ aldus demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

Tegels wippen in heel Nederland

In heel het land wipten bij de aftrap fanatieke wethouders de eerste tegel van hun gemeente – begeleid door een enthousiaste sportcommentator – om vervolgens bewoners op te roepen hetzelfde te doen. Tot 30 september kan iedereen zijn of haar gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Ook als je gemeente niet meedoet met het NK. Tegels worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand en tellen mee voor de Nationale Tegelteller. Het NK is onderdeel van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin!’.

De Gouden Tegel en de Publiekswipper

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt, wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: de Publiekswipper die begin oktober wordt uitgereikt. ‘De rivaliteit tussen gemeenten is natuurlijk leuk, maar we doen het uiteindelijk om heel Nederland zo groen mogelijk te maken. Wippen is belangrijker dan winnen’ aldus Eva Braaksma, mede-initiatiefnemer van het NK Tegelwippen.

Meedoen?

Geef je gewipte tegels op via dit formulier van het NK Tegelwippen en ze worden bij je gemeente opgeteld. In de Cleantech Regio doen maar liefst zeven gemeenten mee. Help je jouw gemeente mee aan een overwinning?