De textielindustrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie. Voor de productie van 1 kg katoen is bijvoorbeeld zo’n 7000 liter water nodig. Daarom is het van 20 tot 27 april is de landelijke Week van Tweedehands Textiel. Want hergebruik en recycling van kleding zijn belangrijk vanwege de enorme impact van kledingproductie op het milieu.

Jaarlijks gooit een Nederlander gemiddeld zo’n veertien kilo kleding in de vuilnisbak. En slechts Ongeveer 5% van de kleding die wordt verkocht bestaat uit een klein percentage gerecyclede textiel. Textielhergebruik is daarom goed voor het milieu. Bijvoorbeeld door het te doneren of door het zelf wat langer te dragen. In de Week van Tweedehands Textiel (WvTT) wordt hier aandacht voor gevraagd met onder meer events en blogs’, aldus de organisatie van WvTT.

ReShare Deventer

In de Cleantech Regio zijn diverse initiatieven als het gaat om hergebruik van textiel. Zo bouwt het Leger des Heils een nieuw landelijk sorteercentrum voor gebruikt textiel op A1 Bedrijvenpark Deventer. Het sorteercentrum wordt 5.000 vierkante meter groot en er gaan 25 mensen aan de slag. Een deel van het textiel wordt vervolgens weer verkocht in de ReShare-winkels van het Leger des Heils. Kijk hier voor meer info.

Podcast Circular Textile Stories

Rosa Scholtens, werkzaam bij CirkelWaarde, was benieuwd wat de coronacrisis betekent voor de textielindustrie en maakte hier een podcast over. Ze spreekt in haar podcast allerlei ondernemers en experts uit de keten, waaronder Michiel Westerhoff van CirkelWaarde, Klaske Kruk van Circularities en Bert van Son van MUD Jeans. In 8 afleveringen neemt ze de luisteraars mee op een reis in de keten. Beluister hier haar podcasts.

Hergebruik op kleine schaal

Ook op kleinere schaal zijn er diverse initiatieven in de regio. MoedersMooistes.nl in Zutphen maakt nieuwe tassen en andere gebruiksvoorwerpen van gebruikt textiel, Circular Booster uit Apeldoorn verwerkt gebruikt textiel in een circulaire lamp en Appel & Ei, met het hoofdkantoor in Eefde (gemeente Lochem), heeft landelijk al 17 winkels geopend waar gebruikte kleding wordt verkocht.

Meer informatie

De Week van het Tweedehands Textiel wordt georganiseerd door Leger des Heils/ReShare die samenwerkt met Circulus-Berkel die in verschillende gemeenten in de regio textiel inzamelt via de Best-tas en textielcontainers. Ga voor meer informatie en een overzicht van activiteiten naar de weekvanhettweedehandstextiel.nl.