Publicaties:

Lees hier het essay 'Breng burgers in beweging' 

 

Lees hier de perspectiefwisseling van Hans de Haan en Dieter de Vroomen

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt in het essay ‘Breng de burger in beweging’ dat veel burgers zich best willen inzetten voor hun leefomgeving, maar daar niet aan toe komen en dat de overheid hen beter moet faciliteren. Hans de Haan en Dieter de Vroomen zijn van mening dat burgers wel degelijk in beweging komen, maar vervolgens vast lopen bij uitvoeringsorganisaties en dat de overheid juist dáár moet faciliteren.

De Haan en De Vroomen lichten dit toe door een perspectiefwisseling aan de hand van de samenvatting van het essay van het PBL (zie kader). 

Hans de Haan is inwoner van Wilp-Achterhoek, oud-voorzitter van Algemeen Belang Wilp-Achterhoek en voorzitter van het projectteam Integrale Gebiedsontwikkeling A1 Wilp-Achterhoek. Dieter de Vroomen is programmamanager Cleantech A1-zone en lid van het projectteam van de gebiedsontwikkeling.
'Bewoners en bedrijven maakten de plannen voor de gebiedsontwikkeling van Wilp-Achterhoek. Die passen goed bij de ambities van de Cleantech Regio en de verbreding van de A1 door Rijkswaterstaat. In de uitvoering liepen we tegen allerlei procedurele hobbels aan. Toen het Planbureau voor de Leefomgeving schreef dat burgers wel willen, maar gestimuleerd moeten worden, kropen wij in de pen en draaiden we de rollen om: juist de overheid moet worden gestimuleerd.'