In de provincie Gelderland zijn acht nieuwe initiatieven gelanceerd om meer regionale producten te verkopen in Gelderland. In de Cleantech Regio gaat het om nieuwe afspraken tussen boeren en distributeurs met tien franchisesupermarkten.

De nieuwe initiatieven zorgen ervoor dat voedsel van de boer met zo min mogelijk tussenstappen op het bord van de consument terecht komt. Het gaat om acht overeenkomsten tussen boeren, supermarkten, horecaondernemers en andere afnemers. Ze hebben onder andere afspraken gemaakt om meer streekproducten in het schap van de supermarkt te krijgen en op de kaart van horecagelegenheden.

Gelderse Korte Keten Sessie 

Dit is bekend gemaakt tijdens de online Gelderse Korte Keten Sessie begin oktober, waar meer dan 120 ondernemers, initiatiefnemers, kennisinstellingen en overheden uit de hele provincie aan meededen. Provincie Gelderland en het Gelders Kennisnetwerk Voedsel organiseerden de bijeenkomst, die grotendeels digitaal was in verband met de COVID-19-maatregelen.

Initiatief in de Cleantech Regio

De initiatieven komen uit heel Gelderland. In de regio Apeldoorn, Zutphen en Deventer, de Cleantech Regio, hebben 10 franchisesupermarkten van Jumbo, Plus en Spar afspraken gemaakt met boeren en distributeurs. Producten uit de regio worden onder een nieuw te ontwikkelen label in de winkels verkocht. En in de Achterhoek starten 44 boeren samen met Achterhoek Toerisme en Binnenstad Zutphen met een campagne voor toeristen en inwoners.

Eerlijke prijs

Provincie Gelderland heeft in 2014 het Gelders Kennisnetwerk Voedsel opgezet. Sinds 2016 stimuleren we korte voedselketens met een subsidieregeling. Gelders gedeputeerde Peter Drenth: ‘Korte voedselketens helpen om te zorgen dat een boer een eerlijke prijs voor zijn product krijgt. De producten komen uit de regio, waardoor er veel minder transportkosten zijn, wat ook nog eens duurzamer is. Het is 1 van de stappen die wij vanuit provincie Gelderland belangrijk vinden met het oog op een economisch en ecologisch meer duurzame landbouw.’

Dankzij Gelderse ondernemers

1 op de 10 Gelderse boeren verkoopt nu producten via de korte voedselketen. Zo blijkt uit onderzoek dat Jan Willem van der Schans eerder voor provincie Gelderland heeft uitgevoerd. We willen dat dit in 2023 twee keer zoveel is. Drenth is dan ook blij met de Gelderse initiatieven: ‘Regionale producten dragen bij aan kortere voedselketens, waarbij voedselproducten via de kortste weg op het bord van de consument terecht komen. Als provincie kunnen wij dit stimuleren en ondersteunen, maar het zijn de ondernemers die het moeten doen. Aan deze voorbeelden zie je hoe goed deze Gelderse ondernemers dat doen.’

Nationale handelsmissie

Op 5 oktober 2020 vond in Den Haag ook de nationale handelsmissie plaats met minister Schouten. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincies zetten zich in voor meer lokaal geproduceerd voedsel in restaurants van de overheid. Minister Schouten en gedeputeerden van de provincies tekenden hiervoor tijdens de webcast Nationale Handelsmissie Korte Keten de Green Deal Catering Overheidslocaties. Het doel is dat het aandeel van streekproducten in de restaurants 50% wordt. Bij provincie Gelderland is dat op dit moment 32%.

Lees meer over de Tafel Voedsel en Landbouw van Cleantech Regio:

https://www.cleantechtomorrow.nl/ctt-tour/697-tafel-voedsel-en-landbouw
https://www.cleantechtomorrow.nl/nieuws/695-tafel-voedsel-landschap-bedenkt-oplossingen-korte-keten