Op 17 september brachten zeven ministeries onder leiding van Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincies Gelderland en Overijssel op onze uitnodiging een werkbezoek in het kader van de Cleantech Regio Deal.

Net voordat de coronamaatregelen weer aangescherpt werden konden we nader kennismaken met elkaar en met enkele bijzondere projecten en initiatieven in onze regio. Tijdens het bezoek stonden twee actielijnen centraal: ‘Cleantech werkt’ en ‘Groene Groei’ waarbij de eerste zich richt op een betere aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt. De tweede actielijn richt zich op het verder ontwikkelen van biogas, waterstof en duurzame energie, het toekomstbestendig maken van bedrijventerreinen en het stimuleren van de circulaire economie. We streken neer bij DEAC (Dutch Electric Aviation Centre) op Luchthaven Teuge en De Vergaderfabriek (het eerste betongeprinte vergadergebouw van Europa) en volgden tal van presentaties van en/of over Leadax, Cleantech Center/Cleantech Battle en Toekomstbestendige Bedrijventerreinen.

We hebben een mooi filmpje gemaakt van de bijeenkomst. Kijk je mee? 

Stand van zaken Regio Deal

Ondertussen zijn we achter de schermen de laatste puntjes op de i aan het zetten om de subsidievoorwaarden waaronder de Regio Deal-gelden van het Rijk en de Provincie Gelderland kunnen worden uitgekeerd, zodat penvoerders definitieve projectaanvragen kunnen indienen. Dat heeft meer voeten in aarde dan we vooraf hadden gedacht en dat vertraagt de planning. We hopen snel met meer nieuws te komen. Ook zijn we bezig inzichtelijk te maken welke stappen doorlopen moeten worden nadat de subsidievoorwaarden rond zijn. We hopen door die procedure goed in te richten later in planning weer tijd in te lopen. We begrijpen de onrust hierover en maken nieuwe stappen direct bekend wanneer de juridische en financiële afspraken rond zijn.