Royal Reesink

Royal Reesink, één van de bedrijven uit het netwerk Energiekoplopers Apeldoorn Epe (EAE), zet sinds zes jaar vol in op verduurzaming. De onderneming behaalde recent opnieuw de ISO-50001 certificering en wil in 2030 49% minder CO2 uitstoot. Ook verduurzamen? Energiecoördinator John Arts geeft 5 gratis tips.

Royal Reesink behaalde in 2016 als eerste handelsbedrijf in Nederland de ISO-50001 certificering (een energiemanagement standaard) voor het Energie Management Systeem. Recent is, ondanks de veel strengere eisen, opnieuw het certificaat behaald. Energiecoördinator John Arts: “De norm was ten opzichte van de vorige toets flink verzwaard. Waar in 2016 een verhaal op papier volstond, was nu meer bewijs nodig om te laten zien dat we daadwerkelijk stappen hebben gezet. Daardoor zijn we extra trots, dat we opnieuw gecertificeerd zijn.”

CO2 en openbare aanbestedingen

Royal Reesink begon zo’n zes jaar geleden met de vergroening van het bedrijf. “Tot 2017 waren we beursgenoteerd. In 2014 vroegen aandeelhouders al wat we aan MVO deden en met name op milieuvlak. Er is toen een eerste stap gezet in het inzichtelijk maken van wat we als bedrijf aan energie verbruiken en wat onze CO2 uitstoot is om er daarna direct verbeteringen in aan te brengen. Eén van de redenen dat we dit doen is dat we ons steentje bij willen dragen in het terugdringen van de CO2 uitstoot en onze energieconsumptie willen terugdringen. Daarom zijn we aangesloten bij Energiekoplopers Apeldoorn Epe (EAE). Daarnaast komen er vanuit de markt vragen over de CO2 footprint, wat met name bij openbare aanbestedingen een steeds belangrijker aspect wordt. Kun je niet aantonen wat je CO2 is? Dan doe je met openbare aanbestedingen niet meer mee.”

Wagenpark op waterstof

De ambitie van Reesink is om in 2030 49% minder CO2 uit te stoten dan in 2014. Om dit te realiseren heeft Reesink al veel gedaan. John Arts: “Onze panden zijn verduurzaamd, denk aan LED en isolatie. Nu moeten we vervolgstappen gaan zetten. Eind dit jaar gaan we voor al onze 30 locaties in Nederland kijken hoe we ons afval meer circulair kunnen verwerken. Dat betekent dat we in de panden het afval beter moeten scheiden, maar ook dat de afvalverwerker waar we mee in zee gaan, extern meer recyclet.” Daarbij wil Royal Reesink starten met de aanpak van het wagenpark. “Als we onze servicebussen elektrisch of op waterstof kunnen laten rijden, scheelt dat de helft van onze CO2 uitstoot. Omdat er nog geen elektrisch alternatief is, denk ik dat onze keuze op waterstof valt. Maar de vraag is of we in Nederland binnen nu en tien jaar zover zijn dat onze bussen op waterstof kunnen rijden. Daarnaast proberen we de hele holding dit jaar nog niveau 3 gecertificeerd te krijgen op de CO2 prestatieladder.”

Moeilijkheden

Verduurzamen gaat niet zonder hobbels. De energiecoördinator: “Met name het inzichtelijk krijgen van de energieconsumptie was in eerste instantie een administratief monstertje. We kochten bij wel 12 verschillende energieleveranciers in en nog niet alles was voorzien van slimme meters. We zijn centraal gaan inkopen met een mantelovereenkomst voor alle Royal Reesink bedrijven in Nederland, België en Duitsland. Alle panden zijn, voor zover dit nog niet was gedaan, voorzien van slimme meters. Dat maakte de inkoop direct goedkoper en door gebruik te maken van de meetinstrumenten was het verbruik beter te volgen. In een later stadium zijn we SMK gecertificeerd Windenergie gaan inkopen voor de Nederlandse vestigingen, en in België en Duitsland met zonne-energie certificaten. in het begin was er beperkte kennis in huis. Door met interne medewerkers de ISO 50001 op te zetten en op te volgen, is de benodigde kennis intern opgebouwd. Verduurzaming is echt iets dat je samen doet. Niet alleen op management niveau, juist ook op de werkvloer.”

Energieneutraal bedrijfspand

Vorig jaar heeft Royal Reesink in Zevenaar het eerste energieneutrale bedrijfspand opgeleverd. In Zutphen (zie foto) verrijst momenteel een tweede. Arts: “Het stalen frame staat er al, de oplevering is in november.” In Apeldoorn nam recent online supermarkt Picnic een pand van Royal Reesink in gebruik. “Toen de vorige huurder eruit ging hebben we eerst enkele aanpassingen gedaan. In het hele pand is LED verlichting geplaatst en de verwarmingsinstallatie is geüpgraded. Het leuke is dat onderdelen van de elektrische karretjes waarmee Picnic de boodschappen bezorgd, deels uit onze vestigingen komen. Wij zijn een van de oudste bedrijven in de regio, Picnic is de jongste telg: mooi als dat op duurzaamheidsniveau samenvloeit.”

Energie besparen?5 tips van energiecoördinator John Arts:

  • Isoleren van je panden. Je kunt wel een zuinigere ketel plaatsen of een warmtepomp, maar als er niet goed genoeg is geïsoleerd, ben je nog aan het verspillen
  • Verlichting vervangen voor LED en zoveel mogelijk aanwezigheidssensoren plaatsen. Schakel daar waar het zinvol is met lichtsterkte sensoren
  • Kijk naar de boilers in jouw pand. Staan deze niet te hoog ingesteld en onnodig aan als er niemand aanwezig is? Dit geldt ook voor de wat oudere koffiemachines. De modernere hebben een automatische energiebesparende stand
  • Is er een compressor aanwezig in het pand? Denk dan aan een airsaver of dergelijke oplossing, die het drukvat afsluit als er niemand aan het werk is. Dat voorkomt drukverlies in de leidingen waardoor de compressor ’s nachts en in het weekend onnodig lucht gaat pompen in de leidingen. Controleer regelmatig op lekkage van koppelingen of leidingen, dit zijn kleine energieverspillers die eenvoudig voorkomen kunnen worden
  • Krijg je collega’s mee in het zien en voorkomen van energieverspilling. Het is een project dat je gezamenlijk uitvoert. Je kunt het niet alleen.

Energiekoplopers Apeldoorn Epe (EAE)

Royal Reesink is een early adapter op het gebied van duurzaamheid en maakt deel uit van het netwerk Energiekoplopers Apeldoorn en Epe (EAE), één van de netwerkpartners in Cleantech Tomorrow. Royal Reesink vervult hierin de rol van ambassadeur. EAE bestaat uit grote energie-intensieve bedrijven in de Cleantech Regio en heeft als doelstelling om in 2023 de CO2 uitstoot te verlagen met 25%. Binnen EAE 2018-2020 worden regelmatig werkbijeenkomsten georganiseerd waar verschillende onderwerpen op het gebied van Energiemanagement en klimaat aan bod komen. Onder meer door het uitwisselen van praktijkervaring, hoeven bedrijven het wiel niet opnieuw uit te vinden en wordt er sneller verduurzaamd. Voor meer informatie over EAE kun je contact opnemen met Bruno Mulder, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Eind vorig jaar werd tijdens Cleantech Tomorrow Café dit filmpje getoond over Energiekoplopers Apeldoorn Epe en Royal Reesink