In Apeldoorn is de circulaire sloop van de Americahal gestart. Boverhoff Sloopwerken uit Heerde voert deze demontage uit die nu ook zichtbaar wordt aan de buitenkant. 

Naast de demontage van de Americahal wordt ook de omliggende grond klaargemaakt voor komst van bouwmarktketen Hornbach. De Americahal wordt gedemonteerd, in onderdelen afgevoerd en elders geschikt gemaakt voor hergebruik. Zoals het er nu naar uitziet, zijn de sloopwerkzaamheden in februari afgerond en wordt de nieuwe Hornbachvestiging in 2021 in gebruik genomen.

Starthandeling

Tijdens de starthandeling van de circulaire sloop hielden wethouder Detlev Cziesso van de gemeente Apeldoorn en Erik Zwerver, commercieel manager van firma Boverhoff, een kort woordje voor de aanwezigen. Aansluitend werd de officiĆ«le starthandeling verricht. De Ericahal werd in 1987 gebouwd, in 1989 omgedoopt tot Americahal en was jarenlang in gebruik voor evenementen, congressen en sportwedstrijden. 

Circulaire sloop

De Americahal wordt afgebroken om de herontwikkeling van het gebied de Voorwaarts mogelijk te maken. Naast het feit dat het uniek is, dat een gebouw van deze omvang circulair wordt gesloopt en herplaatst, is het voor de gemeente Apeldoorn het eerste sloopproject dat op deze manier wordt uitgevoerd. Circulaire economie is een van de aandachtspunten in het collegeprogramma en in de Cleantech Regio, meer dan 98% van de hal wordt hergebruikt.

Voorbeeldproject

Om invulling te geven aan de circulaire ambitie van de gemeente en de ervaring van Boverhoff Sloopwerken op het gebied van circulair slopen, hebben beide partijen de handen ineen geslagen. Het project wordt een voorbeeld voor toekomstige projecten binnen de gemeente Apeldoorn, maar mogelijk ook voor de gehele (landelijke) circulaire economie. In 2050 is de Nederlandse economie volledig circulair. Dat heeft de overheid zichzelf als doel gesteld. In zo'n circulaire economie bestaat afval niet; elke reststroom wordt opnieuw (hoogwaardig) toegepast.